Zdravje
2018 ogledov

V tej regiji različica delta najbolj številčna

Ljudje z maskami Epa
V zadnjem obdobju sekvenciranja so potrdili 644 primerov različice delta in njenih podlinij.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je skupaj s KISLD UKC Ljubljana v zadnjem obdobju sekvenciranja med 16. avgustom in 22. avgustom letos sekvenciral 648 vzorcev. Potrdili so 644 primerov različice delta – tako različice virusa B.1.617.2 kot njenih podlinij AY.4 do AY.12 Podlinije AY.4-AY.12 so podlinije različice B.1.617.2 in predstavljajo ločene klastre. Ti omogočajo zelo natančno sledenje različic virusa, a ne pomenijo nujno, da so biološko različne od B.1.617.2, pojasnjujejo na NLZOH.

različice virusa | Avtor: NLZOH NLZOH

Različica delta je prisotna po vsej državi. V zadnjem sekvenciranju je bilo največ primerov potrjenih v podravski regiji (203), sledita obalnokraška in savinjska regija vsaka z 91 primeri ter gorenjska regija s 87 primeri. Več kot 50 primerov je bilo potrjenih še v jugovzhodni regiji (58).

različice virusa | Avtor: NLZOH NLZOH

Preostalih različic s statusom različic posebnega pomena (VOC) gama (P.1) in beta (B.1.351) v zadnjem sekvenciranju niso potrdili. So pa potrdili še en primer različice B, en primer različice B.55 in en primer različice B.1.153.  

Skupaj z Inštitutom z mikrobiologijo in imunologijo so do sedaj v Sloveniji potrdili 4.187 primerov delta različice in 11 primerov delta+ različice, 10.800 primerov alfa različice, 29 primerov beta različice in 9 primerov gama različice. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico joto v 7 primerih in različico B.1.1.318 v 19 primerih.

"Delta različica je bolj nalezljiva kot ostale različice, zato tudi v NLZOH pozivamo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da se cepijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici," poudarjajo.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • bobubob 12:34 31.avgust 2021.

    Tudi to, da 'prihaja' južnoafriška oblika z več 'mutacijami' ni več novica, saj so na to 'zarotniški strokovnjaki' opozarjali že lani jeseni : med pandemijo se ne cepi. Novo pa je, da dobivamo namesto prejšnje 'vladavine prava' novo obliko 'vladavine ...prikaži večne zdravstva'. Suspendirani so mnogi zakoni glede svoboščin in pravic, namesto tega pa nam vsiljujejo logiko 'žrtvovanja za druge' - čeprav brez znanstvene osnove. Kmalu bomo kužni vsi, imunski sistem posameznika/miselnost pa bo odločal.