V UKC Maribor nove okužbe med zaposlenimi

Foto: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor
Foto: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor
Okužbo s SARS-CoV-2 so potrdili pri štirih zaposlenih in štirih bolnikih. V karanteni je tako dodatno še 19 zaposlenih.
Oglej si celoten članek

Trenutno se v mariborskem kliničnem centru na navadnem covid oddelku zdravi 22 bolnikov, trije so na oddelku za intenzivno nego. Direktor UKC Maribor je dejal, da sta med štirimi na novo okuženimi zaposlenimi dva zdravnika in dva zaposlena iz zdravstvene nege. Posledično je v karanteno moralo še 19 zaposlenih. 

Med štirimi okuženimi bolniki, sta dva z nefrološkega oddelka, en bolnik na pljučnem odddelku in ena bolnica iz porodnišnice, ki je bila že odpuščena. 

Vsi preostali oddelki, ki imajo še vedno vzpostavljene sive cone, še delajo, a je zaradi številnih odsotnosti delo moteno. Flis je pojasnil, da je nemogoče neprepustno zapreti bolnišnico. V bele cone tako prihajajo tako zaposleni kot bolniki, ki ne kažejo nikakršnih znakov bolezni in tega, da so pozitivni ni mogoče ugotoviti. Da bo do tega prihajalo, je jasno, ker se v regiji pojavljajo posamična žarišča. 

Slovenija Novi podatki o okužbah pri nas

V ponedeljek so opravili več kot 100 testov med bolniki in zaposlenimi. Za zdaj epidemiološko preverjanje kaže, da je izvor okužb, kolikor je to bilo mogoče ugotoviti, izven bolnišnice. Poudaril je, da je težko vedeti, kdo je vir okužbe, še posebej če si v stiku z asimptomatskim bolnikom. 

V UKC Maribor imajo na covid oddelku za zdaj na voljo 25 postelj za bolnike, ki ne potrebujejo intenzivne nege. Štiri postelje so na voljo za covid bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego, dve mesti sta v pripravljenosti. Na navadnem covid oddelku bi lahko razširili prostor še za vsaj 20 mest. 

V tem obdobju je med okuženimi več mlajših, ki v prvem obdobju bolezen prebolevajo v blažji obliki, vorašanje pa je, kako je v pobolezenskem obdobju, ko se pojavijo težave tudi pri mlajših bolnikih, je dejal Flis. "Zdravstveno stanje pacientov se lahko v hipu poslabša. Dejstvo, da so v bolnišnici, govori samo zase," je bil jasen. 

Resno? Več kot 80 odstotkov jih ne spoštuje ukrepov, ne znajo našteti simptomov

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.