Varanje, zvestoba in genetika

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Varanje po najnovejših raziskavi ni povezano le s psihološkimi in kulturnimi dejavniki.
Oglej si celoten članek

Zvestoba partnerja je lahko posledica naše genetike in ne le psiholoških in kulturnih dejavnikov. Prvi znanstveni dokazi so bili predstavljeni na 23. kongresu Evropskega združenja za psihiatrijo (EPA), kjer so se tej tematiki tudi globje posvetili.

Hormonski sistem

 

“Kar nekaj nedavnih raziskav ugotavlja, da so nekatere osebe tudi genetsko bolj nagnjene k zvestobi ali nezvestobi,” pravi psihiater iz Univerze Waynestate Richard Balon. Ta genetska predispozicija pa naj bi bila povezana z našim hormonskim sistemom. Pomembno vlogo naj bi igral denimo hormon ugodja dopamin. Ta namreč spodbuja živahnost in dobro voljo, buri našo domišljijo in nam bistri misli. Če nam ga v telesu primanjkuje, se počutimo brezvoljne, nemirne in prazne.

Drugi hormon, ki naj bi imel pomembno vlogo, je oksitocin, ki velja za hormon ljubezni, sproščenosti, vezi in zaupanja. Nastaja denimo med dojenjem, pa tudi med crkljanjem in med samim spolnim odnosom. Hormon tako poveže mati in dojenčka, pa tudi partnerja.   

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bodo za dokončne sklepe potrebne še nadaljne raziskave na večjih vzorcih ljudi.   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.