Zdravje > Intima
282 ogledov

Varanje, zvestoba in genetika

Spolnost Shutterstock
Varanje po najnovejših raziskavi ni povezano le s psihološkimi in kulturnimi dejavniki.

Zvestoba partnerja je lahko posledica naše genetike in ne le psiholoških in kulturnih dejavnikov. Prvi znanstveni dokazi so bili predstavljeni na 23. kongresu Evropskega združenja za psihiatrijo (EPA), kjer so se tej tematiki tudi globje posvetili.

Hormonski sistem

 

“Kar nekaj nedavnih raziskav ugotavlja, da so nekatere osebe tudi genetsko bolj nagnjene k zvestobi ali nezvestobi,” pravi psihiater iz Univerze Waynestate Richard Balon. Ta genetska predispozicija pa naj bi bila povezana z našim hormonskim sistemom. Pomembno vlogo naj bi igral denimo hormon ugodja dopamin. Ta namreč spodbuja živahnost in dobro voljo, buri našo domišljijo in nam bistri misli. Če nam ga v telesu primanjkuje, se počutimo brezvoljne, nemirne in prazne.

Drugi hormon, ki naj bi imel pomembno vlogo, je oksitocin, ki velja za hormon ljubezni, sproščenosti, vezi in zaupanja. Nastaja denimo med dojenjem, pa tudi med crkljanjem in med samim spolnim odnosom. Hormon tako poveže mati in dojenčka, pa tudi partnerja.   

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bodo za dokončne sklepe potrebne še nadaljne raziskave na večjih vzorcih ljudi.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.