Varuh: Te bolezni ne izbirajo starostnih skupin, tempo jih pa samo množi

Foto: Profimedia
Oglej si celoten članek

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v uvodnem nagovoru na konferenci Dnevi duševnega zdravja poudaril, da je v naših institucijah za duševne bolnike veliko oseb, saj pomoč na domu, ki je sicer primerna alternativa, ni povsod enako dostopna.

Po njegovem je treba tem ljudem zagotoviti kakovostno in varno oskrbo, ki bo usmerjena v uporabnika in njegove potrebe. "Šele s takšno ureditvijo dolgotrajne oskrbe bomo dali jasno sporočilo o vrednosti življenja v vseh življenjskih obdobjih in spoštovanja človekovega dostojanstva," meni varuh.

"Kljub našemu deklarativnemu sprejemanju so ljudje z motnjami v duševnem zdravju žal še vedno pogosto diskriminirani in stigmatizirani," opozarja Svetina. Dodaja, da se pri skrbi za duševno zdravje prebivalcev kaže pravi obraz družbe. Ocenjuje, da so koraki naprej na tem področju mogoči ob sodelovanju in povezovanju. "Bolezni duha ne izbirajo starostnih skupin. Tempo življenja jih množi. Prav tako tveganje za duševne bolezni povečuje revščina."

Zaskrbljujoče V Sloveniji: To so zdravila, ki jih potrebuje že sedem odstotkov populacije

Zdravje Svetovni dan duševnega zdravja: Pomoč potrebuje vse več otrok in mladih

V situaciji, iz katere ne vidijo izhoda

Večina pobud pri Varuhu je na tem področju povezana z namestitvami oseb v varovane oddelke socialno varstvenih zavodov po odločitvah sodišč. Povedal je, da je velika težava tudi pomanjkanje kadrov, neustrezni standardi in normativi, prezasedenost, dolge čakalne vrste za sprejem v institucionalno varstvo, a hkrati tudi prezgodnja institucionalizacija. Vedno več pobudnikov Varuhu piše, da so v situaciji, iz katere ne vidijo izhoda, zato so ukrepi na tem področju res nujni. Pristojne zato poziva in spodbuja, da koristnim predlogom, kako izboljšati stanje na tem področju, prisluhnejo in jih tudi čim prej tudi uresničijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.