Zdravje > Aktualno
1088 ogledov

Varuh: Te bolezni ne izbirajo starostnih skupin, tempo jih pa samo množi

Ljudje na ulici v Ljubljani

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v uvodnem nagovoru na konferenci Dnevi duševnega zdravja poudaril, da je v naših institucijah za duševne bolnike veliko oseb, saj pomoč na domu, ki je sicer primerna alternativa, ni povsod enako dostopna.

Po njegovem je treba tem ljudem zagotoviti kakovostno in varno oskrbo, ki bo usmerjena v uporabnika in njegove potrebe. "Šele s takšno ureditvijo dolgotrajne oskrbe bomo dali jasno sporočilo o vrednosti življenja v vseh življenjskih obdobjih in spoštovanja človekovega dostojanstva," meni varuh.

"Kljub našemu deklarativnemu sprejemanju so ljudje z motnjami v duševnem zdravju žal še vedno pogosto diskriminirani in stigmatizirani," opozarja Svetina. Dodaja, da se pri skrbi za duševno zdravje prebivalcev kaže pravi obraz družbe. Ocenjuje, da so koraki naprej na tem področju mogoči ob sodelovanju in povezovanju. "Bolezni duha ne izbirajo starostnih skupin. Tempo življenja jih množi. Prav tako tveganje za duševne bolezni povečuje revščina."

Lekarna Zaskrbljujoče Zdravje V Sloveniji: To so zdravila, ki jih potrebuje že sedem odstotkov populacije Slovenija, mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina. Zdravje Svetovni dan duševnega zdravja: Pomoč potrebuje vse več otrok in mladih

V situaciji, iz katere ne vidijo izhoda

Večina pobud pri Varuhu je na tem področju povezana z namestitvami oseb v varovane oddelke socialno varstvenih zavodov po odločitvah sodišč. Povedal je, da je velika težava tudi pomanjkanje kadrov, neustrezni standardi in normativi, prezasedenost, dolge čakalne vrste za sprejem v institucionalno varstvo, a hkrati tudi prezgodnja institucionalizacija. Vedno več pobudnikov Varuhu piše, da so v situaciji, iz katere ne vidijo izhoda, zato so ukrepi na tem področju res nujni. Pristojne zato poziva in spodbuja, da koristnim predlogom, kako izboljšati stanje na tem področju, prisluhnejo in jih tudi čim prej tudi uresničijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.