Anketa: Večina jih meni, da bi morali s tujimi inteligentnimi civilizacijami vzpostaviti stik

Foto: NASAJPL-CaltechUniversit
Foto: NASAJPL-CaltechUniversit
Polovica anketiranih verjame, da v vesolju poleg nas obstaja še nekdo.
Oglej si celoten članek

Skoraj polovica ljudi verjame v obstoj nezemeljskih bitij in si želi z njimi vzpostaviti stik, je pokazala nizozemska raziskava. Raziskovalci podjetja Glocalities so anketirali prebivalce v 24 državah sveta in ob tem ugotovili, da obstajajo med njimi "presenetljive" razlike.

Tako Rusi, Mehičani in Kitajci veliko bolj verjamejo v obstoj inteligentnih tujih civilizacij kot na primer Američani. Nizozemci, Indonezijci in državljani Turčije menijo, da je obstoj nezemeljskih bitij verjeten. 

Raziskava je nastala v času oboležitve 40. letnice predvajanja prvega filma kultne filmske sage Vojna zvezd (Star Wars), ki jo je ustvaril ameriški filmski režiser in producent George Lucas. V kinomatografe po svetu v teh dneh prihaja nova različica filma "Poslednji Jedi". 

Z njimi bi radi stopili v stik

Na predvečer premiere filma so raziskovalci objavili, da 47 odstotkov od več kot 26 tisoč anketiranih verjame "v obstoj inteligentnih tujih civilizacij v vesolju". Še več, kar 61odstotkov jih je dejalo, da verjemjo v "neko obliko življenja na drugih planetih".

Približno četrtina jih ne verjame, da inteligentno življenje obstaja tudi zunaj Zemlje, so povedali raziskovalci Glocalities.

Med tistimi, ki verjamejo, da nismo sami v vesolju, jih kar 60 odstotkov meni, da bi morali poiskati stik s temi tujimi civilizacijami. 

Kot navaja Reuters, ne gre za prvo tovrstno raziskavo; podobna vprašanja so namreč zastavljali že v Nemčiji, Veliki Britaniji in v Združenih državah Amerike, kjer so prišli podobnih ugotovitev.

Foto: promocijsko gradivo Scena 17.06.13, Star Wars, Clone Wars, foto: promocijsko gradivo Največja anketa do sedaj

Norveški raziskovalci dodajajo, da gre za največjo tovrstno enketo do sedaj: "Visoka ocena prepričanja o obstoju inteligentnih tujerodnih civilizacij delno pojasnjuje izjemno popularnost vesoljskih filmov, kot so Star Wars,"  je povedal direktor raziskav Martijn Lampert: "Ljudje, ki verjamejo v obstoj inteligentnih tujih civilizacij, niso marginalna manjšina," je dodal.

Najbolj prepričani o tem, da je v vesolju še nekdo, so bili v Rusiji (68 odstotkov,) zelo blizu sta še Mehika in Kitajska. Kar se Nizozemcev tiče, je 28 odstotkov anketiranih verjelo v obstoj izvezemeljskih bitij.

Anketiranja med decembrom 2015 in februarjem 2016 so potekala v kar 15. jezikih, v državah, ki predstavljajo 62 odstotkov svetovnega prebivalstva in 80 odstotkov svetovnega gospodarstva, so še pojasnili raziskovalci. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.