Zdravje > Življenjski stil
1787 ogledov

Anketa: Večina jih meni, da bi morali s tujimi inteligentnimi civilizacijami vzpostaviti stik

Vesolje NASAJPL-CaltechUniversit
Polovica anketiranih verjame, da v vesolju poleg nas obstaja še nekdo.

Skoraj polovica ljudi verjame v obstoj nezemeljskih bitij in si želi z njimi vzpostaviti stik, je pokazala nizozemska raziskava. Raziskovalci podjetja Glocalities so anketirali prebivalce v 24 državah sveta in ob tem ugotovili, da obstajajo med njimi "presenetljive" razlike.

Tako Rusi, Mehičani in Kitajci veliko bolj verjamejo v obstoj inteligentnih tujih civilizacij kot na primer Američani. Nizozemci, Indonezijci in državljani Turčije menijo, da je obstoj nezemeljskih bitij verjeten. 

Raziskava je nastala v času oboležitve 40. letnice predvajanja prvega filma kultne filmske sage Vojna zvezd (Star Wars), ki jo je ustvaril ameriški filmski režiser in producent George Lucas. V kinomatografe po svetu v teh dneh prihaja nova različica filma "Poslednji Jedi". 

Z njimi bi radi stopili v stik

Na predvečer premiere filma so raziskovalci objavili, da 47 odstotkov od več kot 26 tisoč anketiranih verjame "v obstoj inteligentnih tujih civilizacij v vesolju". Še več, kar 61odstotkov jih je dejalo, da verjemjo v "neko obliko življenja na drugih planetih".

Približno četrtina jih ne verjame, da inteligentno življenje obstaja tudi zunaj Zemlje, so povedali raziskovalci Glocalities.

Med tistimi, ki verjamejo, da nismo sami v vesolju, jih kar 60 odstotkov meni, da bi morali poiskati stik s temi tujimi civilizacijami. 

Kot navaja Reuters, ne gre za prvo tovrstno raziskavo; podobna vprašanja so namreč zastavljali že v Nemčiji, Veliki Britaniji in v Združenih državah Amerike, kjer so prišli podobnih ugotovitev.

Scena 17.06.13, Star Wars, Clone Wars, foto: promocijsko gradivo | Avtor: promocijsko gradivo promocijsko gradivo
Največja anketa do sedaj

Norveški raziskovalci dodajajo, da gre za največjo tovrstno enketo do sedaj: "Visoka ocena prepričanja o obstoju inteligentnih tujerodnih civilizacij delno pojasnjuje izjemno popularnost vesoljskih filmov, kot so Star Wars,"  je povedal direktor raziskav Martijn Lampert: "Ljudje, ki verjamejo v obstoj inteligentnih tujih civilizacij, niso marginalna manjšina," je dodal.

Najbolj prepričani o tem, da je v vesolju še nekdo, so bili v Rusiji (68 odstotkov,) zelo blizu sta še Mehika in Kitajska. Kar se Nizozemcev tiče, je 28 odstotkov anketiranih verjelo v obstoj izvezemeljskih bitij.

Anketiranja med decembrom 2015 in februarjem 2016 so potekala v kar 15. jezikih, v državah, ki predstavljajo 62 odstotkov svetovnega prebivalstva in 80 odstotkov svetovnega gospodarstva, so še pojasnili raziskovalci. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.