Vse več poškodb možganov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med letoma 1990 in 2010 je bilo samo v ZDA več kot 360.000 primerov poškodovanih otrok, ki so morali na urgenco zaradi nesreče z vozičkom ali z gugalnikom.
Oglej si celoten članek

Poškodbe možganov pri dojenčkih pri nesrečah v vozičkih in gugalnikih naraščajo. Tako ugotavlja nova raziskava ameriškega Nationwide Children Hospital, ki so jo objavili v Academic Pediatrics.

Ugotavljajo tudi, da lahko nekaj dodatne previdnosti veliko pripomore k varnosti.

Glavni razlog so padci 

Med letoma 1990 in 2010 je bilo samo v ZDA več kot 360.000 primerov poškodovanih otrok, ki so morali na urgenco zaradi nesreče z vozičkom ali z gugalnikom. Glavni razlog je bil padec iz vozička ali gugalnika, pri 16 do 29 primerih pa se je zgodila nesreča pri odlaganju dojenčka.

Foto: IFP ljubljana12.09.08, mama z otrokom, vozicek, presernov trg, ljubljana, mamice...v Najpogostejše so poškodbe glave in obraza, narašča pa število resnejših poškodb možganov. Leta 1990 so bili denimo pri teh nesrečah možgani poškodovani v 19 odstotkih primerov, leta 2010 pa je ta odstotek narasel na 42 odstotkov.

Avtorica raziskave Kristi Roberts pojasnjuje, da lahko z majhnimi spremembami preprečimo skoraj vse takšne nesreče.

Po njenih besedah je zelo pomembno, da dojenčke privežemo v voziček ali gugalnik tako, kot piše v navodilih. Ob tem odsvetuje, da za vozičke obešamo torbe in vrečke, saj lahko pripomorejo k temu, da se voziček prevrne. Zelo pomembno je tudi, da imamo dovolj kvalitetne in stabilne vozičke ter gugalnike in da so primerni starosti otroka.

“Ko se ustavite z vozičkom, vedno uporabite zavoro, kupujte pa tudi nižje gugalnike in vozičke,” dodaja. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.