Zdravje > Otrok
41 ogledov

Vse več poškodb možganov

dojenček jok Shutterstock
Med letoma 1990 in 2010 je bilo samo v ZDA več kot 360.000 primerov poškodovanih otrok, ki so morali na urgenco zaradi nesreče z vozičkom ali z gugalnikom.

Poškodbe možganov pri dojenčkih pri nesrečah v vozičkih in gugalnikih naraščajo. Tako ugotavlja nova raziskava ameriškega Nationwide Children Hospital, ki so jo objavili v Academic Pediatrics.

Ugotavljajo tudi, da lahko nekaj dodatne previdnosti veliko pripomore k varnosti.

Glavni razlog so padci 

Med letoma 1990 in 2010 je bilo samo v ZDA več kot 360.000 primerov poškodovanih otrok, ki so morali na urgenco zaradi nesreče z vozičkom ali z gugalnikom. Glavni razlog je bil padec iz vozička ali gugalnika, pri 16 do 29 primerih pa se je zgodila nesreča pri odlaganju dojenčka.

ljubljana12.09.08, mama z otrokom, vozicek, presernov trg, ljubljana, mamice...v | Avtor: IFP IFP
Najpogostejše so poškodbe glave in obraza, narašča pa število resnejših poškodb možganov. Leta 1990 so bili denimo pri teh nesrečah možgani poškodovani v 19 odstotkih primerov, leta 2010 pa je ta odstotek narasel na 42 odstotkov.

Avtorica raziskave Kristi Roberts pojasnjuje, da lahko z majhnimi spremembami preprečimo skoraj vse takšne nesreče.

Po njenih besedah je zelo pomembno, da dojenčke privežemo v voziček ali gugalnik tako, kot piše v navodilih. Ob tem odsvetuje, da za vozičke obešamo torbe in vrečke, saj lahko pripomorejo k temu, da se voziček prevrne. Zelo pomembno je tudi, da imamo dovolj kvalitetne in stabilne vozičke ter gugalnike in da so primerni starosti otroka.

“Ko se ustavite z vozičkom, vedno uporabite zavoro, kupujte pa tudi nižje gugalnike in vozičke,” dodaja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.