WHO opozarja: Vse večje število medicinskih posegov brez potrebe

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Poziv in nove smernice Svetovne zdravstvene organizacije.
Oglej si celoten članek

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v teh dneh objavila nova priporočila za porodnice, v katerih še posebej opozarja na vse večje število medicinskih posegov brez potrebe.

Na svetu je na leto 140 milijonov rojstev in večina se jih konča brez zapletov.  Kljub temu se je v zadnjih dvajsetih letih povečala uporaba medicinskih posegov, ki so jih pred tem izvajali izključno za preprečevanje zapletov ob porodu, opozarjajo strokovnjaki WHO. 

" Ženskam želimo, da rodijo v varnem okolju, z usposobljenimi medicinskimi delavci v dobro opremljenih prostorih. Vendar vse večja medikalizacija tega sicer naravnega  procesa, ogroža žensko naravno sposobnost za rojevanje in negativno vpliva na njeno izkušnjo ob tem," je dejala  Princess Nothemba Simelela, pomočnica generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije za družino, ženske, otroke in mladostnike:"Če vse poteka normalno, mati in otrok pa se dobro počutita, ni potrebe po dodatnih ukrepih za pospešitev dela," je dodala.

Vendar študije kažejo, da je precejšen delež zdravih nosečnic izpostavljen vsaj enemu kliničnemu posegu med porodom. Prav tako so pogosto izpostavljeni nepotrebnim in potencialno škodljivim rutinskim posegom.

Foto: EPA porod

WHO  zato objavlja nove smernice, oziroma priporočila za možnost večje izbire okoliščin za rojstvo otroka. Bodočim materam je treba zagotovi  bolj spoštljivo oskrbo in dobro komunikacije s ponudniki zdravstvenih storitev, navajaja WHO.

Poleg tega je treba ženskam omogočiti, da same sprejemajo odločitve upravljanju z bolečino, prav tako naj same odločajo, v kakšnem položaju bodo rojevale. 

Nova smernice Svetovne zdravstvene organizacije temeljijo na spoznanju, da je vsak porod edinstven - trajanje aktivne prve faze poroda se od ženske do ženske razlikuje, so zapisali.

Vsak porod je edinstven, rutinskega pokazatelja ni...

Da bi zmanjšali nepotrebne medicinske posege, ena od smernic Svetovne zdravstvene organizacije navaja, da je prejšnja referenčna vrednost za stopnjo razširjenosti materničnega vratu en centimeter, za nekatere ženske nerealna in pogosto netočna za prepoznavo neželenega izid rojstva.

 WHO tako poudarja, da počasnejša stopnja razširjenosti materničnega vratu ne more biti rutinski pokazatelj  za pospešitev rojstva. "Mnoge ženske si želijo naravnega poroda, saj se raje zanesejo na svoje telo, kar pomeni, da bi raje rodile brez medicinske pomoči," je dejal Ian Askew, direktor WHO na oddelku za reproduktivno zdravje in raziskave. "Tudi če je medicinska intervencija nujna, vključitev žensk v odločanje o negi, še kako pripomore pri pozitivni izkušnji z rojevanjem," je dodal. 

Umetni popadki in carski rez
 

Olufemi Oladapo iz urada WHO za reproduktivno zdravje in raziskave ob tem opozarja medicinske posege, na primer na carski rez in oksicotin, ki ga intravenozno dajejo materam za pospešitev rojstva in izogibanje zapletom.

Sintocinon je snov, podobna hormonu oksitocinu, ki spodbuja krčenje maternice. Sintocinon boste dobili z intravenozno infuzijo, kar pomeni, da bo v tem času vaše gibanje omejeno. Popadki so pri uporabi sintocinona lahko zelo močni.

WHO navaja dosedanje izkušnje, ki kažejo, da je odstotek rojstev s carskim rezom v 10 do 15- odstotkih primerov ne vodi do zmanjšanja stopnje umrljivosti mater in otroka: "V državah s srednjimi dohodki, kot so Turčija, Kitajska, državah Latinske Amerike in Iran  imajo visoko stopnjo carkih rezov in to pogosto brez pravega razloga, "je dejal uradnik na WHO Metin Gulmezoglu.

Oladapo je poudaril, da bi se morale ženske svobodnje odločati o položaju za rojevanje, zagotoviti pa bi jim morali tudi različna zdravila proti bolečinam: "Želimo ustvariti pogoje, v katerih so ženske dobro obveščene in lahko sodelujejo pri sprejemanju odločitev, povezanih z rojstvom otroka," je dodal Oladapo.


 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.