Resno svarilo Svetovne zdravstvene organizacije glede covida

Foto: Epa
Foto: Epa
Svetovna zdravstvena organizacija svari pred poslabšanjem covid razmer zaradi vojne v Ukrajini.
Oglej si celoten članek

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v nedeljo sporočila, da bi lahko vojna v Ukrajini poslabšala pandemijo covida-19 in da delajo na ukrepih za zajezitev nadaljnjega širjenja okužb.

V Ukrajini in sosednjih državah se je število novih primerov v primerjavi s prejšnjim tednom zmanjšalo, vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi nizke stopnje precepljenosti v regiji lahko povzročile povečanje števila smrti in resnih zapletov tako v Ukrajini kot sosednjih državah z nizko precepljenostjo, ki so prejele večje število beguncev.

Po podatkih Our World In Data je polno cepljenih 34 % prebivalstva Ukrajine, stopnja precepljenosti v sosednji Moldaviji pa znaša približno 29 %. WHO navaja, da je bilo v Ukrajini in okoliških državah med 3. in 9. marcem zabeleženih 791.021 novih primerov okužbe s covidom in 8012 novih smrti, piše CNN.

"Na žalost ta virus izkorišča vsako priložnost, da se še naprej širi. WHO razume, da so različne države v zelo različnih situacijah; soočajo se z različnimi izzivi. Kriza v Ukrajini je povzročila veliko migracij in beguncev," je dejala Maria Van Kerkhove, tehnični vodja skupine WHO za covid-19.

WHO: Previdno pri izbiri retorike

Mike Ryan, izvršni direktor zdravstvenega programa WHO za nujne primere, je v sredo dejal, da se bo število primerov covida v Ukrajini nedvomno povečalo zaradi zmanjšanega obsega testiranja, zaustavitve kampanje cepljenja, pa tudi zaradi samega stresa, ki ga povzroča vojna.

Obenem je posvaril, da se svet ne bi smel obremenjevati s "stereotipi o beguncih in boleznih". "Bodimo zelo previdni v svoji retoriki, saj se vedno pojavlja zgodba, da ljudje, ki bežijo pred vojnimi grozotami, prinašajo s seboj dodatne težave. V Evropi je že dovolj primerov okužb, begunci iz Ukrajine ne bodo veliko prispevali k tej številki," je dejal Ryan.

"Humanitarne organizacije in zdravstveni delavci morajo biti sposobni zagotavljati osnovne zdravstvene storitve, vključno s cepljenjem proti covidu in otroški paralizi, ter dobavljati zdravila civilistom po vsej Ukrajini, pa tudi beguncem, ki prehajajo v sosednje države. Zdravstvene storitve bi morale biti na voljo na vseh mejnih prehodih," je še povedal.

Število potrjenih okužb s covidom-19 v Ukrajini se zmanjšuje, v povprečju vsak dan poročajo o 4553 novih okužbah. To je 13 % manj od najvišjega dnevnega povprečja v zadnjem valu, ki je bil zabeležen 10. februarja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 12:03 14. Marec 2022.

    Namest, da se cepijo Ukrajinci, naj rajš začnejo upoštevat normalne norme za življenje, ne pa, da je pol Ukrajincev nazzijev, …

  • 11:37 14. Marec 2022.

    Ti bodo sli s korono in prisilnim ceplenjen (gensko terapijo/preobrazbo) svetovnega prebivalstva do konca! Vse vodilne svetovnega gospodarskega foruma in …

  • 11:21 14. Marec 2022.

    Pa kdo je tu nor? Ukrajinci, med tem, ko jih Rusi brišejo z zemljevida sveta, ko nimajo hrane, vode, zdravil,...imajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.