Zdravje
4202 ogledov

Resno svarilo Svetovne zdravstvene organizacije glede covida

Ukrajina vojna Epa
Svetovna zdravstvena organizacija svari pred poslabšanjem covid razmer zaradi vojne v Ukrajini.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v nedeljo sporočila, da bi lahko vojna v Ukrajini poslabšala pandemijo covida-19 in da delajo na ukrepih za zajezitev nadaljnjega širjenja okužb.

V Ukrajini in sosednjih državah se je število novih primerov v primerjavi s prejšnjim tednom zmanjšalo, vendar strokovnjaki opozarjajo, da bi nizke stopnje precepljenosti v regiji lahko povzročile povečanje števila smrti in resnih zapletov tako v Ukrajini kot sosednjih državah z nizko precepljenostjo, ki so prejele večje število beguncev.

Po podatkih Our World In Data je polno cepljenih 34 % prebivalstva Ukrajine, stopnja precepljenosti v sosednji Moldaviji pa znaša približno 29 %. WHO navaja, da je bilo v Ukrajini in okoliških državah med 3. in 9. marcem zabeleženih 791.021 novih primerov okužbe s covidom in 8012 novih smrti, piše CNN.

"Na žalost ta virus izkorišča vsako priložnost, da se še naprej širi. WHO razume, da so različne države v zelo različnih situacijah; soočajo se z različnimi izzivi. Kriza v Ukrajini je povzročila veliko migracij in beguncev," je dejala Maria Van Kerkhove, tehnični vodja skupine WHO za covid-19.

WHO: Previdno pri izbiri retorike

Mike Ryan, izvršni direktor zdravstvenega programa WHO za nujne primere, je v sredo dejal, da se bo število primerov covida v Ukrajini nedvomno povečalo zaradi zmanjšanega obsega testiranja, zaustavitve kampanje cepljenja, pa tudi zaradi samega stresa, ki ga povzroča vojna.

Obenem je posvaril, da se svet ne bi smel obremenjevati s "stereotipi o beguncih in boleznih". "Bodimo zelo previdni v svoji retoriki, saj se vedno pojavlja zgodba, da ljudje, ki bežijo pred vojnimi grozotami, prinašajo s seboj dodatne težave. V Evropi je že dovolj primerov okužb, begunci iz Ukrajine ne bodo veliko prispevali k tej številki," je dejal Ryan.

"Humanitarne organizacije in zdravstveni delavci morajo biti sposobni zagotavljati osnovne zdravstvene storitve, vključno s cepljenjem proti covidu in otroški paralizi, ter dobavljati zdravila civilistom po vsej Ukrajini, pa tudi beguncem, ki prehajajo v sosednje države. Zdravstvene storitve bi morale biti na voljo na vseh mejnih prehodih," je še povedal.

Število potrjenih okužb s covidom-19 v Ukrajini se zmanjšuje, v povprečju vsak dan poročajo o 4553 novih okužbah. To je 13 % manj od najvišjega dnevnega povprečja v zadnjem valu, ki je bil zabeležen 10. februarja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 12:03 14.marec 2022.

    Namest, da se cepijo Ukrajinci, naj rajš začnejo upoštevat normalne norme za življenje, ne pa, da je pol Ukrajincev nazzijev, ostala polovica pa še bo!!

  • 5fe65aabf7f15bf520c5139c81a82b8f81214b83 11:37 14.marec 2022.

    Ti bodo sli s korono in prisilnim ceplenjen (gensko terapijo/preobrazbo) svetovnega prebivalstva do konca! Vse vodilne svetovnega gospodarskega foruma in njihove tesne sodelavce bi blo treba "cepit", ce hocemo dobro mlajsim in bodocim generacijam!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:21 14.marec 2022.

    Pa kdo je tu nor? Ukrajinci, med tem, ko jih Rusi brišejo z zemljevida sveta, ko nimajo hrane, vode, zdravil,...imajo pa covid teste, s katerimi testirajo ljudi sredi vojne vihre. Od kod hodijo teke informacije? 4400 okuženih? Dajte ga no srat!!!!