Za dermatologa 611 dni, za operacijo sedem let čakanja

Foto: Profimedia Čakalnica
Čakalne dobe: za prvi flebološki pregled bi v povprečju v Sloveniji čakali skoraj eno leto, v UKC Ljubljana pa kar 542 dni …
Oglej si celoten članek

"Podatki iz baze eNaročanja na dan 1. 12. 2018 kažejo, da se je trend skrajševanja čakalnih dob ustavil," sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V povprečju se na celotnem naboru zdravstvenih storitev, ki jih mesečno spremljajo, čaka tri dni več kot mesec pred tem.

Poročilo NIJZ je bilo sicer narejeno glede na prvi december 2018.

Velike razlike med izvajalci

Slovenci smo v povprečju z napotnico s stopnjo nujnosti redno dolgo čakali tudi na prvi revmatološki pregled, in sicer 286 dni, na prvi oromaksilofacialni pregled pa 213 dni.

So pa zelo velike razlike v čakalnih dobah med posameznimi izvajalci. Za prvi nevrološki pregled s stopnjo nujnosti redno, se je v SB Murska Sobota čakalo 609 dni, v UKC Maribor skoraj nič. Za venerološki pregled se je v UKC Ljubljana čakalo 380 dni, SB Slovenj Gradec pa je imela takojšnje proste termine.

Glede zdravstvenih storitev so številke ponekod enormne in težko predstavljive. Za žilne operacije razen arterije, se v UKC Ljubljana čaka kar 2.592 dni, se pravi več kot sedem let. Za isto storitev ni bilo v Celju skoraj nobene čakalne dobe.

Za funkcionalne estetske operacije nosu v splošni anesteziji se je v UKC Ljubljana spet čakalo skoraj sedem let, najmanj se je čakalo v SB Novo mesto in sicer tri mesece. Za sklerozacijo krčnih žil se je najdle čakalo v SB Jesenice, kar 481 dni, v SB Ptuj ni bilo čakalne dobe.

Največ presežka prav pri nujnih primerih

"Največ storitev, kjer povprečna dolžina čakanja na prvi termin presega dopustno mejo, najdemo pri stopnji nujnosti »Zelo hitro«. Pri prvih pregledih, ki jih spremljamo na mesečni ravni, je 52 odstotkov storitev, kjer je povprečna dolžina čakanja na termin daljša od dopustne meje, pri ostalih zdravstvenih storitvah pa ta delež znaša 4 odstotke," še pojasnjujejo na NIJZ.

Pri prvih pregledih in vseh ostalih zdravstvenih storitvah se je v zadnjem mesecu po njihovih navedbah povečalo število čakajočih nad dopustno čakalno dobo. Pri pregledih se je delež le teh v primerjavi s preteklim mesecem povečal za 1,3 odstotka, pri ostalih zdravstvenih storitvah pa za 4,4 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:48 12. Januar 2019.

    Dokler bodo po državi srali komunajzarji s Kordišem in podobnim gnojem na čelu, bo žal tako, kot je.

  • 13:35 12. Januar 2019.

    Samo še šolstvo do kraja uničit , pa je naši politiki uspelo zmagat v 28 letni vojni.

  • 13:16 12. Januar 2019.

    novo mesto je katastrofa,od bolnice--ne priporočam!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.