Zdravje > Aktualno
3354 ogledov

Za dermatologa 611 dni, za operacijo sedem let čakanja

Čakalnica Profimedias
Čakalne dobe: za prvi flebološki pregled bi v povprečju v Sloveniji čakali skoraj eno leto, v UKC Ljubljana pa kar 542 dni …

"Podatki iz baze eNaročanja na dan 1. 12. 2018 kažejo, da se je trend skrajševanja čakalnih dob ustavil," sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V povprečju se na celotnem naboru zdravstvenih storitev, ki jih mesečno spremljajo, čaka tri dni več kot mesec pred tem.

Poročilo NIJZ je bilo sicer narejeno glede na prvi december 2018.

Velike razlike med izvajalci

Slovenci smo v povprečju z napotnico s stopnjo nujnosti redno dolgo čakali tudi na prvi revmatološki pregled, in sicer 286 dni, na prvi oromaksilofacialni pregled pa 213 dni.

So pa zelo velike razlike v čakalnih dobah med posameznimi izvajalci. Za prvi nevrološki pregled s stopnjo nujnosti redno, se je v SB Murska Sobota čakalo 609 dni, v UKC Maribor skoraj nič. Za venerološki pregled se je v UKC Ljubljana čakalo 380 dni, SB Slovenj Gradec pa je imela takojšnje proste termine.

Glede zdravstvenih storitev so številke ponekod enormne in težko predstavljive. Za žilne operacije razen arterije, se v UKC Ljubljana čaka kar 2.592 dni, se pravi več kot sedem let. Za isto storitev ni bilo v Celju skoraj nobene čakalne dobe.

Za funkcionalne estetske operacije nosu v splošni anesteziji se je v UKC Ljubljana spet čakalo skoraj sedem let, najmanj se je čakalo v SB Novo mesto in sicer tri mesece. Za sklerozacijo krčnih žil se je najdle čakalo v SB Jesenice, kar 481 dni, v SB Ptuj ni bilo čakalne dobe.

Največ presežka prav pri nujnih primerih

"Največ storitev, kjer povprečna dolžina čakanja na prvi termin presega dopustno mejo, najdemo pri stopnji nujnosti »Zelo hitro«. Pri prvih pregledih, ki jih spremljamo na mesečni ravni, je 52 odstotkov storitev, kjer je povprečna dolžina čakanja na termin daljša od dopustne meje, pri ostalih zdravstvenih storitvah pa ta delež znaša 4 odstotke," še pojasnjujejo na NIJZ.

Pri prvih pregledih in vseh ostalih zdravstvenih storitvah se je v zadnjem mesecu po njihovih navedbah povečalo število čakajočih nad dopustno čakalno dobo. Pri pregledih se je delež le teh v primerjavi s preteklim mesecem povečal za 1,3 odstotka, pri ostalih zdravstvenih storitvah pa za 4,4 odstotka.

Komentarjev 5
 • maresem 13:48 12.januar 2019.

  Dokler bodo po državi srali komunajzarji s Kordišem in podobnim gnojem na čelu, bo žal tako, kot je.

 • Avatar Marjan Ješovnik
  Marjan Ješovnik 13:35 12.januar 2019.

  Samo še šolstvo do kraja uničit , pa je naši politiki uspelo zmagat v 28 letni vojni.

 • marjana09 13:16 12.januar 2019.

  novo mesto je katastrofa,od bolnice--ne priporočam!!!!!