Za mehkejši sladoled vpihujejo zrak

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Članico Zveze potrošnikov Slovenije motijo označbe na banjicah sladoleda, ki opisujejo prostornino in ne teže sladoleda.
Oglej si celoten članek

Na Zvezo potrošnikov Slovenije se je obrnila članica, ki so jo zmotile označbe na banjicah sladoleda. V večini primerov namreč proizvajalci zapišejo prostornino posode v litrih in ne dejanske količine oziroma teže sladoleda v gramih. Zdi se ji, da je to zvajanje kupcev.

V ZPS pojasnjujejo, da zakonodaja dovoljuje, da je lahko količina sladoleda navedena v prostorninskih in tudi v masnih merskih enotah. Tako proizvajalec sam izbere način označevanja. "Proizvajalec mora zapisano količino preveriti ob polnjenju v embalažo, in sicer ne glede na to, ali gre za sladoled na palčki ali v banjici. Navedba mora biti resnična in preverljiva," pojasnjujejo.

V lučki manj zraka

Dodajajo, da se v proizvodnem procesu v sladoled vpihujejo zrak, s čimer povečajo njegovo prostornino in dosežejo lahkotnejšo in mehkejšo teksturo. Standardi po njihovih besedah dovoljujejo od 25 pa do 120-odstotno povečanje prostornine sladoleda zaradi dodanega zraka. "Količina dodanega zraka je različna, odvisna pa je od sestavin sladoleda in tudi od njegove oblike," opisujejo. Dodajajo, da sladoled na palčki in kornetu vsebujejo mnogo manj zraka kot sladoled v banjicah, saj mora ta ostati dlje časa kompakten.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:03 24. Junij 2015.

    Moti jo zrak, ne moti jo pa soja, ki jo tlačijo vsepovsod. Le kaj bi brez soje, folk bi pocr**kal …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.