Zdravje > Prehrana
33 ogledov

Za mehkejši sladoled vpihujejo zrak

Preseneti s pomarančno aromo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Članico Zveze potrošnikov Slovenije motijo označbe na banjicah sladoleda, ki opisujejo prostornino in ne teže sladoleda.

Na Zvezo potrošnikov Slovenije se je obrnila članica, ki so jo zmotile označbe na banjicah sladoleda. V večini primerov namreč proizvajalci zapišejo prostornino posode v litrih in ne dejanske količine oziroma teže sladoleda v gramih. Zdi se ji, da je to zvajanje kupcev.

V ZPS pojasnjujejo, da zakonodaja dovoljuje, da je lahko količina sladoleda navedena v prostorninskih in tudi v masnih merskih enotah. Tako proizvajalec sam izbere način označevanja. "Proizvajalec mora zapisano količino preveriti ob polnjenju v embalažo, in sicer ne glede na to, ali gre za sladoled na palčki ali v banjici. Navedba mora biti resnična in preverljiva," pojasnjujejo.

V lučki manj zraka

Dodajajo, da se v proizvodnem procesu v sladoled vpihujejo zrak, s čimer povečajo njegovo prostornino in dosežejo lahkotnejšo in mehkejšo teksturo. Standardi po njihovih besedah dovoljujejo od 25 pa do 120-odstotno povečanje prostornine sladoleda zaradi dodanega zraka. "Količina dodanega zraka je različna, odvisna pa je od sestavin sladoleda in tudi od njegove oblike," opisujejo. Dodajajo, da sladoled na palčki in kornetu vsebujejo mnogo manj zraka kot sladoled v banjicah, saj mora ta ostati dlje časa kompakten.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 14:03 24.junij 2015.

    Moti jo zrak, ne moti jo pa soja, ki jo tlačijo vsepovsod. Le kaj bi brez soje, folk bi pocr**kal od lakote. Bašejo sojo v paštete, čokolade, kekse, politanke, kruh, pecivo, itd. Povsod kjer se je da natlačit. Človekova "carina" ...prikaži več je jezik in vse je treba pripravit za to. Od tam naprej nikogar nič ne zanima. Zadeve se rešujejo kot se in se.Vsebino je treba prebavit, predelat, jetra švicajo. To nikogar ne zanima kajti bistvo je KEEŠŠŠŠ. Folka je preveč, zato pa imamo sojo. In soja se baše vse povsod, ker se vsa ta hrana plača z denarjem, ki ne obstaja, oz. nima kritja. No pa saj po novem denar itak ne rabi kritja, ker so vse samo številke, oz igrca na compu. Lakota naj bi bila samo v afriki, kaj pa ostali svet ? Ostali svet kot recimo amerika in evropa je pa skrajno prenažrt, prevsem s sojo.