Za otroke 10.000 korakov na dan. To so razlogi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Jesen je v polnem razmahu, skupaj z najmlajšimi si privoščite redne jesenske sprehode. Morda boste našli tudi kakšno gobo ali nabrali barvane liste za herbarij ...
Oglej si celoten članek

Otroci s sladkorno boleznijo bi morali prehoditi približno 10.000 korakov vsak dan, pomemben napredek pa je že tisoč korakov več na dan, ugotavlja raziskava, ki so jo opravili strokovnjaki z University Adelaide.

Strokovnjaki so pet zaporednih dni analizirali fizično aktivnost otrok, ki imajo sladkorno bolezen in so v povprečju stari 13 let. Ugotovili so, da jih 55 odstotkov naredi manj kot 10.000 korakov na dan, kar je manj od priporočene dnevne fizične aktivnosti.

Pospešuje krvni obtok 

Tisti, ki prehodijo malo korakov, pa naredijo lahko velik napredek že z rahlo povečano dnevno aktivnostjo. V raziskavi so namreč ugotovili, da že tisoč dodatnih korakov na dan izboljša strukturo krvnih žil in zmanjša tveganje za razvoj ateroskleroze.

Gibanje je sicer zelo pomembno za sladkorne bolnike, saj pomaga pri vzdrževanju primerne telesne teže, pospešuje krvni obtok in znižuje potrebo po inzulinu. 

 

Za zdrave otroke

Hoja je zelo pomembna tudi za ostale zdrave otroke. "Nezadostna telesna dejavnost, nezdravo oziroma neprimerno prehranjevanje in prekomerna telesna teža ter debelost predstavljajo enega od najpomembnejših javnozdravstvenih problemov v Sloveniji," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Pojasnjujejo, da prinaša debelost velika zdravstvena tveganja in bistveno zmanjšuje kakovost življenja, pri otrocih lahko vpliva tudi na učno uspešnost in gibalno učinkovitost.

Poleg uravnovešene prehrane je za otroke izjemno pomembno tudi gibanje, zato si z otroki privoščite tudi zimske sprehode. 

COVID-19 V SLO NIJZ: Podatki iz najnovejše raziskave niso najbolj spodbudni

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.