Začeli so ga zdraviti s poskusnim zdravilom

Foto: EPA
Foto: EPA
Italijanski zdravnik okužen z ebolo, po besedah zdravstvene ministrice ne bo imel stikov z zdravstvenim osebjem.
Oglej si celoten članek

Italijanski zdravnik, ki se je v Sierri Leone okužil z virusom ebole, je danes prispel na zdravljenje na infekcijsko kliniko v Rimu, kjer so ga začeli zdraviti s poskusnim zdravilom, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Začel je s posebni protivirusnim zdravljenjem s še ne odobrenim zdravilom. Njegovo uporabo je odobrila italijanska agencija za zdravila, skupaj z ministrstvom za zdravje," je dejal lečeči zdravnik Emanuele Nicastri. Dodal je, da so zdravilo že uporabili pri zdravljenju ebole v ZDA in drugod v Evropi.

Ima vročino in tresavico

Glede zdravstvenega stanja obolelega je Nicastri dejal, da je buden, priseben in se lahko sam giblje. "Ima vročino in tresavico," je še dejal Nicastri. 50-letni zdravnik, ki naj bi bil po poročanju italijanskih medijev doma s Sicilije, je na vojaško letališče v Rimu prispel v posebej zapečatenem prostoru znotraj letala, nato pa so ga z reševalnim vozilom odpeljali na inštitut Lazzaro Spallanzani, specializirano kliniko za zdravljenje nalezljivih bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravnik je v Sierri Leone deloval za nevladno organizacijo Emergency. Po poročanju italijanskih medijev naj bi mu bilo ime Fabrizio, še pred prihodom v Rim pa je po telefonu govoril s svojimi hčerkami. Dejal naj bi jim, da "je dobro, da se ne boji in da je prepričan, da se bo izvlekel", je njegova soproga povedala za Corriere della Sera.

V Sierro Leone, eno z ebolo najbolj prizadetih držav na zahodu Afrike, se je podal 18. oktobra, v petek pa naj bi se po prvotnih načrtih vrnil domov, a se je vmes okužil, je še povedala njegova soproga. Na misiji je sodeloval s še 25 drugimi Italijani - zdravniki, medicinskimi sestrami in drugimi člani podpornega osebja. Živeli so v treh manjših hišah in si delili skupne prostore.

Ne bo imel stikov

Italijanska zdravstvena ministrica Beatrice Lorenzin je že v ponedeljek zagotovila, da so naredili vse, da se virus iz infekcijske klinike v Rimu ne bi razširil. Pacient je na posebnem izoliranem oddelku, kjer ga zdravijo specialisti. "Pacient ne bo imel nobenih stikov z zdravniki ali medicinskimi sestrami. Še posebej pa ne s splošno populacijo. Bolnišnica Spallanzani je center odličnosti na evropskem nivoju," je zatrdila ministrica za dnevnik Il Messaggero.

Ministrica je še opozorila, da so razmere v Sierri Leone alarmantne, saj se ebola širi z okoli 100 novimi primeri na dan. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v državi trenutno z ebolo okuženih več kot 5000 ljudi, a bi lahko bila ta številka veliko večja. Za ebolo je v najnovejšem izbruhu na zahodu Afrike umrlo že več kot 5.400 ljudi, okuženih pa jih je več kot 15.000.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.