Zadnji podatki: Ni jasno, kam se bo obrnila epidemija

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Epidemija se je kot kaže umirila. Tokrat je bilo v primerjavi s prejšnjim tednom potrjenih manj novih primerov.
Oglej si celoten članek

V sredo je bilo opravljenih 5.336 testov PCR, s katerimi so potrdili 968 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi 23.853 hitrih testov. Delež pozitivnih testov PCR znaša 18,1 odstotka, kar je malenkost več kot prejšnjo sredo.

V primerjavi s prejšnjim tednom je bilo potrjenih slabih šest odstotkov manj novih primerov. Prejšnjo sredo je bilo s 5.753 testi PCR potrjenih 1.028 novih okužb z virusom SARS-CoV-2. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 17,9 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 27.991 hitrih testov. 

Umrlo že 4.600 ljudi

Po zadnjih podatkih Sledilnika je v bolnišnicah 413 oseb, ki so zbolele za covidom-19, od tega jih je 114 na oddelkih intenzivne terapije. V bolnišnice so sprejeli 52 ljudi, v domačo oskrbo so jih odpustili 36. V primerjavi s podatki izpred enega tedna je bilo tokrat v bolnišnice sprejetih več bolnikov. Podatki za prejšnji teden namreč kažejo, da je bilo v bolnišnice sprejetih 49 bolnikov s covidom-19, v domačo oskrbo pa je bilo odpuščenih 28 oseb.

Včeraj so za posledicami covida-19 umrli trije ljudje, prejšnjo sredo pa osem. 

Po podatkih NIJZ je bilo z enim odmerkom cepljenih 54 odstotkov prebivalcev, z vsemi odmerki pa 49 odstotkov. 

Kako se bo epidemija razvijala naprej, je odvisno od več dejavnikov. Če se zaradi vremenskih vplivov R ne bo povišal za več kot 20 odstotkov, število pacientov s covidom, ki potrebujejo hospitalizacijo ali intenzivno nego, ne bo več naraščalo. "Epidemija predvidoma počasi upada. Smo v obdobju, ko tekmuje vpliv cepljenja in prebolevanja, kar zmanjšuje okuževanje, z vplivom vremena ob prehajanju v hladnejši letni čas, kar povečuje okuževanje. Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati," je v novi projekciji razvoja epidemije zapisal Matjaž Leskovar z IJS.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 15:55 7. Oktober 2021.

    Očitno jim tudi ni jasno, kaj bo s cepljenjem in cepivi, saj tam, kjer so bolj uspešni s precepljanjem imajo …

  • 10:31 7. Oktober 2021.

    EPIDEMIJA SE JE OBRNILA PROTI VAM VLADNIKI ZABITI,HAHA

  • 10:23 7. Oktober 2021.

    Le kam bi se lahko obrnila epidemija, ki je ni. V kronicnem pomanjkanju gor trupel iz bebavih napovedi rezimskih placancev …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.