Slovenija
13773 ogledov

Nova projekcija epidemije: odlične novice

ulice mesto Ljubljana covid
1/2
Profimedia
Veliko je nejasnosti, a če se zaradi vremenskih vplivov R ne bo povišal za več kot 20 odstotkov, število pacientov s covidom, ki potrebujejo hospitalizacijo ali intenzivno nego, ne bo več naraščalo.

"Epidemija predvidoma počasi upada. Smo v obdobju, ko tekmuje vpliv cepljenja in prebolevanja, kar zmanjšuje okuževanje, s vplivom vremena ob prehajanju v hladnejši letni čas, kar povečuje okuževanje. Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati," je v novi projekciji razvoja epidemije zapisal Matjaž Leskovar z IJS.

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno 0,97, kar pomeni, da sto okuženih povprečno okuži 97 oseb. V projekciji je Leskovar kot najbolj verjetno možnost predvidel, da se bo R zaradi vremenskih vplivov v obdobju od 1. do 15. oktobra zvišal za dvajset odstotkov, a dobra novica je, da tudi v tem primeru ne bo bistveno več bolnikov v bolnišnicah niti na intenzivni negi.

Projekcija epidemije | Avtor: IJS IJS

Kot lahko vidite na grafu, bo število hospitaliziranih pacientov s covidom padalo tudi, če se bo R zvišal za 20 odstotkov, če se bo zvišal za 40 odstotkov pa bo število hospitaliziranih pacientov zraslo na 600.

Projekcija epidemije | Avtor: IJS IJS

Tudi na intenzivni negi v najbolj verjetnem scenariju ni predvideno naraščanje števila pacientov, le v primeru, če bo R višji za 40 odstotkov, bi presegli mejo 150 zasedenih postelj na intenzivni negi, ki jo je vodja vladne svetovalne skupine Mateja Logar omenila kot trenutek, ko bi bilo potrebno uvesti pogoj PC za vse dejavnosti.

Projekcija epidemije | Avtor: IJS IJS

Spodaj lahko vidite še izsek iz grafa. 

Projekcija epidemije | Avtor: IJS IJS

Trenutno je delež kužnih približno 0,9 odstotkov prebivalstva oziroma približno vsak 110. prebivalec. Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno četrtina prebivalstva (dovzetnih je nekoliko več, ker cepiva niso stoodstotno učinkovita).

Hitrost cepljenja je približno 8 tisoč prvih odmerkov na teden (0,4 odstotka prebivalstva na teden), hitrost prekuževanja pa približno18 tisoč okuženih na teden oziroma 0,9 odstotka prebivalstva na teden. Predpostavili so, da je okuženih približno trikrat toliko kot potrjenih primerov.

"Z doslednim izvajanjem pravila CPT bomo lahko ohranjali odprto družbo, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli. S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno. To se premalo omenja, saj se večinoma osredotoča le na nevarnost preseganja kapacitet zdravstva," je še poudaril Leskovar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Avatar pantani
    pantani 07:36 07.oktober 2021.

    Vidoviti Milan spet na delu. Butale.

  • rd2dmk2 16:28 06.oktober 2021.

    preboleli so pa kaj ? izpuhteli kot v prvem poglavju štoparskega vodnika po galaksiji.. pa še eno cvetko so povedal. necepljenih in neprebolelih je še kakšna četrtina prebivalstva dovzetnih na okužbo ša še kakšnih 8 % več, ker cepivo ni ...prikaži več 100% . mislim in to je izjava strokovnjaka na IJS. bi človek dejal da je intervju z kakšnega fuzbal kluba.. VSI smo dovzetni za okužbo, čist vsi.. ta frajer iz IJS pa ..8% le kje jih najdejo.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:20 06.oktober 2021.

    Ja Cizelj bo kot jedrski fizik nadzoroval finance. Za Leskovarja se se išče pravo mesto , ker se sam Ne ve kaj bi želel. Sam da je dobro plačan