Zadovoljstvo z življenjem vpliva na njegovo dolžino

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Zadovoljstvo z življenjem in količina časa, ko se počutimo dobro, pozitivno vplivata na dolžino življenja, je pokazala španska raziskava.
Oglej si celoten članek

Zadovoljstvo z življenjem in količina časa, ko se čez dan počutimo dobro, pozitivno vplivajo na dolžino naših življenj. To je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Avtonomni univerzi v Madridu, njeni izsledki pa so bili objavljeni v znanstveni reviji Frontiers in Psychology.

Kot je dejala vodja raziskave Natalia Martin, so z raziskavo potrdili, da obe spremenljivki – tako količina časa, ko s v dnevu počutimo dobro, in zadovoljstvo z življenjem – vplivata na dolžino posameznikovega življenja. Kljub temu pa prva spremenljivka v večji meri vpliva na življenjsko dobo kot zadovoljstvo z življenjem. Ugotovili so tudi, da je vzročnost med pozitivnimi občutji in daljšim življenjem večja pri posameznikih, ki ne trpijo za depresijo.

Tudi vprašalnik 

V raziskavi je sodelovalo 4.753 ljudi z vseh španskih avtonomnih skupnosti. Poleg vprašanj o splošnem zadovoljstvu s svojim življenjem so morali izpolniti tudi vprašalnik, v katerem so se morali spomniti aktivnosti, ki so jih opravljali prejšnji dan, in opisati, kako so se ob tem počutili. Po treh letih so raziskovalci ponovno stopili v stik s sodelujočimi v raziskavi in primerjali odgovore tistih, ki so vmes umrli, s še živečimi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.