Zdravje > Aktualno
44 ogledov

Zadovoljstvo z življenjem vpliva na njegovo dolžino

ženska Profimedias
Zadovoljstvo z življenjem in količina časa, ko se počutimo dobro, pozitivno vplivata na dolžino življenja, je pokazala španska raziskava.

Zadovoljstvo z življenjem in količina časa, ko se čez dan počutimo dobro, pozitivno vplivajo na dolžino naših življenj. To je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Avtonomni univerzi v Madridu, njeni izsledki pa so bili objavljeni v znanstveni reviji Frontiers in Psychology.

Kot je dejala vodja raziskave Natalia Martin, so z raziskavo potrdili, da obe spremenljivki – tako količina časa, ko s v dnevu počutimo dobro, in zadovoljstvo z življenjem – vplivata na dolžino posameznikovega življenja. Kljub temu pa prva spremenljivka v večji meri vpliva na življenjsko dobo kot zadovoljstvo z življenjem. Ugotovili so tudi, da je vzročnost med pozitivnimi občutji in daljšim življenjem večja pri posameznikih, ki ne trpijo za depresijo.

Tudi vprašalnik 

V raziskavi je sodelovalo 4.753 ljudi z vseh španskih avtonomnih skupnosti. Poleg vprašanj o splošnem zadovoljstvu s svojim življenjem so morali izpolniti tudi vprašalnik, v katerem so se morali spomniti aktivnosti, ki so jih opravljali prejšnji dan, in opisati, kako so se ob tem počutili. Po treh letih so raziskovalci ponovno stopili v stik s sodelujočimi v raziskavi in primerjali odgovore tistih, ki so vmes umrli, s še živečimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.