Zanimivo odkritje: Našli najstarejše oko

Foto: Profimedia
Gre za primitivno obliko sestave očesa, ki spominja na tista, ki jih imajo danes čebele
Oglej si celoten članek

Mednarodna ekipa arheologov je v fosilu odkrila doslej najstarejši primerek očesa, ki sega kar pol milijarde let v zgodovino. Analiza očesa je dokazala, da se zgradba in funkcija očesa v tem času nista bistveno spremenili, so znanstveniki zapisali v znanstvenem časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Arheologi so v 530 milijonov let starem ostanku morskega bitja odkrili primitivno obliko očesa, ki ga danes lahko najdemo pri rakih, čebelah in kačjih pastirjih, poročajo britanski mediji.

Znanstveniki so ga odkrili med analizo ohranjenega fosila členonožca trilobita, ki so ga našli v Estoniji. Ti predniki rakov in pajkov so v času paleozoika - pred 541 do 251 milijonov let - živeli v morju.

Arheologi so po analizi optičnega organa prišli do zaključka, da gre za primitivno obliko sestave očesa, ki spominja na tista, ki jih imajo danes čebele. Njegova struktura in funkcija pa se v minule pol milijarde let nista bistveno spremenili.

V raziskavi so sodelovali arheologi iz univerz v Edinburghu, Kölnu in Tallinnu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.