Zdravje > Življenjski stil
1267 ogledov

Zanimivo odkritje: Našli najstarejše oko

Gre za primitivno obliko sestave očesa, ki spominja na tista, ki jih imajo danes čebele

Mednarodna ekipa arheologov je v fosilu odkrila doslej najstarejši primerek očesa, ki sega kar pol milijarde let v zgodovino. Analiza očesa je dokazala, da se zgradba in funkcija očesa v tem času nista bistveno spremenili, so znanstveniki zapisali v znanstvenem časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Arheologi so v 530 milijonov let starem ostanku morskega bitja odkrili primitivno obliko očesa, ki ga danes lahko najdemo pri rakih, čebelah in kačjih pastirjih, poročajo britanski mediji.

Znanstveniki so ga odkrili med analizo ohranjenega fosila členonožca trilobita, ki so ga našli v Estoniji. Ti predniki rakov in pajkov so v času paleozoika - pred 541 do 251 milijonov let - živeli v morju.

Arheologi so po analizi optičnega organa prišli do zaključka, da gre za primitivno obliko sestave očesa, ki spominja na tista, ki jih imajo danes čebele. Njegova struktura in funkcija pa se v minule pol milijarde let nista bistveno spremenili.

V raziskavi so sodelovali arheologi iz univerz v Edinburghu, Kölnu in Tallinnu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.