Zaradi genske motnje jo mnogi primerjajo s slavnim fizikom

Foto: instagram
Foto: instagram
Zgodba deklice z zlatimi lasmi, ki se jih ne da razčesati.
Oglej si celoten članek

Charleigh Sayor je šestletna deklica, ki jo zaradi nenavadne frizure pogost primerjajo z Albertom Einsteinom. Prisrčna Američanka iz Michigana ima namreč redki sindrom las, ki se jih ne da razčesati, redko gensko motjo imenovano tudi "sindrom pokrčenih las," zaradi česar ji lasje tudi počasnje rastejo.

Foto: Žurnal24 Albert Einstein

 


"Ljudje jo vedno želijo kaj vprašati o njenih laseh, se jih dotakniti. Nazven sicer zgledajo žilavi in grobi, vendar temu ni tako," je za Daily Mail dejala njena mamica Lisa Sayor, ki je še povedala, da deklico sicer neugodni sindrom sploh ne moti:: "Charleigh je celo ponosna na to in vsem pove, da ima na glavi čudež, ki raste le na soncu."

Ljudje s to anomalijo imajo namreč srebrno - rdeče“slamnate” in zelo neurejene lase z lepljivo teksturo. Sindrom pa se pojavi v starosti od treh mesecev do 12 leta in se izboljša v puberteti.  Kot je povedala Lisa, se je njena hčerka rodila brez las, ko so ji začeli poganjati, pa je kaj hitro ugotovila, da so nenavadni in povsem neukrotljivi. 

Lani sta odšli k dermatologu, ki je tudi uradno potrdil sindrom, ji ponudil vitaminske dodatke, ki bi spremenili gravitacijo las, vendar jih je deklica zavrnila, saj se zelo rada ponaša s svojim nenavadnim videzom. Kar se nege tiče, je Lisa pojasnila, da jih vsak dan operata s povsem običajnim šamponom, čeprav uporabita veliko balzama. Med spanjem se ji namreć lasje zavozljajo in zjutraj se včasih dogaja prava bitka. 

Od uradne diagnoze je mama Lisa vzpostavila stik z drugimi po svetu, ki imajo enak sindrom: "Izjemno je, da so si vsi otroci, ki sem jih do sedaj videla, popolnoma podobni. Imajo enako belo rdečo barvo in lepljivo teksturo," je dodala.

Tako kot Charleigh, je tudi sedemletna Shilah, mala sedemletna Avstralka ponosna na svoje lase: "Obožujem svoje lase, ker so edinstveni in niso dolgočasni in običajni kot pri ostalih ljudeh. Vsi me spoznajo po frizuri, to mi je zabavno. Mislim, da si večina mojih prijateljev želi take frizure, kot je moja,” je medijem zaupala deklica Shilah Calvert-Yin iz Melbourna, ki je svojo zgodbo zaupala na televiziji in postala precej popularna. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:24 17. Februar 2018.

    A mora otroka prodajat po netu?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.