Zdravje > Otrok
2542 ogledov

Zaradi genske motnje jo mnogi primerjajo s slavnim fizikom

instagram
Zgodba deklice z zlatimi lasmi, ki se jih ne da razčesati.

Charleigh Sayor je šestletna deklica, ki jo zaradi nenavadne frizure pogost primerjajo z Albertom Einsteinom. Prisrčna Američanka iz Michigana ima namreč redki sindrom las, ki se jih ne da razčesati, redko gensko motjo imenovano tudi "sindrom pokrčenih las," zaradi česar ji lasje tudi počasnje rastejo.

Albert Einstein | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


"Ljudje jo vedno želijo kaj vprašati o njenih laseh, se jih dotakniti. Nazven sicer zgledajo žilavi in grobi, vendar temu ni tako," je za Daily Mail dejala njena mamica Lisa Sayor, ki je še povedala, da deklico sicer neugodni sindrom sploh ne moti:: "Charleigh je celo ponosna na to in vsem pove, da ima na glavi čudež, ki raste le na soncu."

 

Crazy girl ❤ #Charleigh #silliness #mommasgirl #lovehersomuch #myrock

A post shared by Lisa (@parsons_lisa) on

Ljudje s to anomalijo imajo namreč srebrno - rdeče“slamnate” in zelo neurejene lase z lepljivo teksturo. Sindrom pa se pojavi v starosti od treh mesecev do 12 leta in se izboljša v puberteti.  Kot je povedala Lisa, se je njena hčerka rodila brez las, ko so ji začeli poganjati, pa je kaj hitro ugotovila, da so nenavadni in povsem neukrotljivi. 

Lani sta odšli k dermatologu, ki je tudi uradno potrdil sindrom, ji ponudil vitaminske dodatke, ki bi spremenili gravitacijo las, vendar jih je deklica zavrnila, saj se zelo rada ponaša s svojim nenavadnim videzom. Kar se nege tiče, je Lisa pojasnila, da jih vsak dan operata s povsem običajnim šamponom, čeprav uporabita veliko balzama. Med spanjem se ji namreć lasje zavozljajo in zjutraj se včasih dogaja prava bitka. 

Od uradne diagnoze je mama Lisa vzpostavila stik z drugimi po svetu, ki imajo enak sindrom: "Izjemno je, da so si vsi otroci, ki sem jih do sedaj videla, popolnoma podobni. Imajo enako belo rdečo barvo in lepljivo teksturo," je dodala.

Tako kot Charleigh, je tudi sedemletna Shilah, mala sedemletna Avstralka ponosna na svoje lase: "Obožujem svoje lase, ker so edinstveni in niso dolgočasni in običajni kot pri ostalih ljudeh. Vsi me spoznajo po frizuri, to mi je zabavno. Mislim, da si večina mojih prijateljev želi take frizure, kot je moja,” je medijem zaupala deklica Shilah Calvert-Yin iz Melbourna, ki je svojo zgodbo zaupala na televiziji in postala precej popularna. 

 

Komentarjev 1
  • Lovebites 09:24 17.februar 2018.

    A mora otroka prodajat po netu?