Zaradi groženj družinskih zdravnikov tudi težje do nujne medicinske pomoči?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Na NMP- jih dežurajo tudi družinski zdravniki...
Oglej si celoten članek

Minister za zdravje Aleš Šabeder v teh dneh nadaljuje z iskanjem rešitev za nakopičene težave v družinski medicini, katere ključna težava je v pomanjkanje zdravnikov. Problematika je tako akutna tudi zaradi odpovedi družinskih zdravnikov, ki sicer že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere zaradi obremenjenosti, v več zdravstvenih domovih so zagrozili s kolektivnimi odpovedmi.

Razpad sistema Razpad sistema: Uresničili grožnje in dali odpoved

V kranjskem zdravstvenem domu grožnje celo uresničili, v začetku aprila je podalo odpovedi o zaposlitvi 23 združinskih tamkajšnih zdravnikov, ki trenutno še delajo in ob tem čakajo na ukrepe ministva. Če trenutno pri njih delo poteka nemoteno, se to lahko kaj hitro spremeni, opozarjajo iz gorenjske prestolnice.

Minister Šabeder se je tako danes dopoldne znova odpravil v tamkajšnji zdravstveni dom, kjer se je sestal še z kranjskim županom. Ta opozarja, da se bi lahko brez hitrega ukrepanja razmere v temkajšnjih ambulantah za prebivalce Kranja in še petih okoliških občin poslabšale že maja, v času dopustov. Po poročanju Radia Slovenija, se lahko pojavijo velike težave pri nujni medicinski pomoči, ki deluje v Kranju, saj s tamkajšnjo stalno ekipo dežurajo tudi družinski zdravniki.

Težave z nujno medicinsko pomočjo

Nasploh bi v primeru množičnih odpovedi zdravnikov prišlo do velikih težav z zagotavljanjem nujne medicinske pomoči tudi drugod po Sloveniji, na kar so opozorili tudi v Slovenj Gradca. 

Zdravje Zdravniki ZD Slovenj Gradec preklicali soglasje za nadurno delo

Družinski zdravniki ZD Slovenj Gradec so namreč 1. majem preklicali soglasje za nadurno delo, kar je predvsem posledica njihove vključenosti v delo urgentnega centra. Predstavniki občin Slovenj Gradec in Mislinja, bolnišnice in ZD zato pričakujejo ukrepanje ministrstva za zdravje. "Urgentni center v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je regijski center. V njega prihajajo pacienti iz celotne Koroške in širše in samo naš zdravstveni dom z dežurstvom zagotovo več s svojimi zdravniki ne zmore," je po sestanku v izjavi za medije dejal slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki od ministrstva pričakuje, da bo sprejelo dolgoročno rešitev ureditve delovišča v urgentnem centru.

Direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre, ki sicer upa, da se bodo do 1. maja dogovorili, je dejal, da se v bolnišnici že pripravljajo na možne scenarije, če do tega ne pride. Lavre zagotavlja, da bodo za nujne primere v vsakem primeru poskrbeli, a da za zdaj še ne ve, kako se bodo glede tega dogovarjali z zdravstveno zavarovalnico

Šabeder napovedal ukrepe, prvi koncem maja

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v nagovoru na današnji skupščini ZZZS napovedal, da bodo na ministrstvu v kratkem predstavili javnosti glavne prioritete in akcijski načrt za izvedbo posameznih nalog in tudi že nekatere konkretne rešitve. Sprejetje aneksa št. 1 k splošnemu dogovoru za leto 2019 pa je napovedal do konca maja.

"Do 31. maja bomo sprejeli aneks št. 1 k splošnemu dogovoru 2019, v katerem bo določeno, da zdravniki lahko zavračajo nove paciente, ko enkrat dosežejo 1895 glavarinskih količnikov, kar je meja, ki jo za leto 2019 določa podpisani sporazum o začasni prekinitvi stavke," je pojasnil Šabeder.

Na ministrstvu za zdravje so po njegovih besedah v zvezi z aneksom pripravili tudi tri dopolnitve: "Prvo predvideva uveljavitev državnega povprečja, drugo 80-odstotno financiranje novih timov družinske medicine v obdobju štirih let, tretje pa, da se novi timi ne štejejo v povprečje glavarinskih količnikov."

Nove specializacije

Šabeder je napovedal, da bodo z namenom zagotovitve novih zdravnikov družinske medicine letos razpisali vsaj 95 mest za specializacijo. Spomnil je, da so za pomlad 2019 določili 62 specializacij iz družinske medicine, od tega 45 za območje celotne države in 17 za posamezne izvajalce.

Minister je še pojasnil, da se bo danes znova sestala delovna skupina za sprejetje potrebnih ukrepov za primarni nivo, ki bo tokrat "na operativni ravni skušala izluščiti največje administrativne obremenitve družinskih zdravnikov". Sledilo bo oblikovanje ukrepov za odpravo nepotrebne administracije.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:29 18. April 2019.

    No, sedaj ko smo iz prve roke slišali, da Hipokratova prisega ne velja več ( popapale so jo podgane), vemo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.