Zdravje
207 ogledov

Zdravniki ZD Slovenj Gradec preklicali soglasje za nadurno delo

Zdravnik Reuters
Zdravniki so opozorili na izgorelost in nemoč zagotavljanja varno in strokovno obravnavo bolnikov ter na dodatno obremenjenost zaradi vključenosti v delo slovenjgraškega urgentnega centra.

Sedem zdravnikov družinske medicine Zdravstvenega doma (ZD) Slovenj Gradec je danes vodstvo ZD obvestilo, da s 1. majem preklicujejo soglasje za nadurno delo. "Do te odločitve nas je pripeljala izgorelost in nemoč zagotavljati našim bolnikom varno, strokovno in empatično obravnavo," so v dopisu zapisali družinski zdravniki ZD Slovenj Gradec s prvopodpisano strokovno vodjo ZD Slovenj Gradec Lucijo Hrastelj Prater. Dopis so poleg vodstvu ZD posredovali še ministrstvu za zdravje, sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum in strokovni direktorici Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Jani Makuc.

Zdravniki ZD Slovenj Gradec so navedli, da že od ustanovitve regijskega urgentnega centra, ki ima sedež v bližnji bolnišnici, opozarjajo, da samo zdravniki ZD Slovenj Gradec ne bodo uspeli zagotavljati neprekinjenega 24-urnega dela v urgentnem centru, ker zaradi pomanjkanja zdravnikov težko zagotavljajo že delo svojih rednih ambulant.

UKC Ljubljana Zdravje Toliko tujih zdravnikov dela v Sloveniji

Opozorili so, da so kljub več pozivom k pomoči in dialogu pri ostalih organizatorjih zdravstvenih storitev v regiji - pri tem so navedli ZD Dravograd, ZD Ravne na Koroškem, Zdravstveno reševalni center Koroške in bolnišnico - doslej naleteli na gluha ušesa in nepripravljenost na reorganizacijo dela in prerazporeditev obremenitve.

Zaradi preobremenjenosti so zato s 1. majem preklicali soglasje za nadurno delo in s tem, kot so navedli, odpirajo polje možnosti za dogovarjanje o boljših pogojih dela. Zdravniki so se sicer pripravljeni še naprej vključevati v delo v urgentnega centra, a pod drugačnimi pogoji, so navedli.

Obisk pri zdravniku | Avtor: Profimedias Profimedias

Pričakujejo, da se bo vključilo ministrstvo

"Gre za posebni problem zaradi vključenosti v delo urgentnega centra, pričakujemo, da se bo v reševanje vključilo ministrstvo za zdravje," je v odzivu za STA dejala direktorica ZD Slovenj Gradec Marjeta Vaupot. "Gre za eno delovišče, kjer je zdravnik 24 ur v ambulanti urgentnega centra, hkrati s tem pa mora biti tudi tisti, ki je prvi na terenu z reševalci. In ko se vrne v ambulanto, ga ponavadi čaka veliko bolnikov za pregled," je strnila Vaupotova.

Pojasnila je, da so že pred časom na ministrstvo poslali prošnjo za obravnavo problematike ureditve delovišča znotraj urgentnega centra, danes, po prejemu preklica nadurnega dela s strani zdravnikov, pa so na ministrstvo naslovili še eno prošnjo po prednostni obravnavi tega.

Čakalnica Razpad sistema Zdravje Razpad sistema: Uresničili grožnje in dali odpoved

Predloga še ne želi razkriti

Kakšen je predlog ureditve delovišča v urgentnem centru, Vaupotova ne želi razkriti. Zagotovo pa bi razmere lahko urejali tudi, če bi imeli na voljo več zdravnikov družinske medicine. Da bi razmere uredili brez nadur, bi glede na trenutno veljavne standarde in normative potrebovali dodatnih šest zdravnikov družinske medicine, je pojasnila Vaupotova.

Na preobremenjenost že nekaj časa opozarjajo tudi družinski zdravnik drugod po Sloveniji, ponekod pa so razmere pripeljale tudi do kolektivnih odpovedi. V reševanje problematike se je ministrstvo za zdravje aktivno vključilo, med drugim s spremembo odredbe, s katero bi zvišali zgornjo mejo ponudb za delo v Sloveniji za zdravnike iz tretjih držav, in napovedanim razpisom za specializacije iz družinske medicine.

Otrok pri zdravniku Zdravje Pediatri svarijo: "Ne igrajte se z življenji otrok"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.