Zdravje
3886 ogledov

Pediatri svarijo: "Ne igrajte se z življenji otrok"

Otrok pri zdravniku
Pediatri pozivajo k reševanju celotne primarne ravni zdravstva.

V odprtemu pismu predsedniku vlade Marjanu Šarcu in ministru za zdravje Alešu Šabedru so v sekciji za primarno pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva opozorili, da so razmere v pediatriji slabe. "Pediatri in šolski zdravniki smo izjemno zaskrbljeni zaradi načrtnega ignoriranja zdravstvene oskrbe za najranljivejši del populacije, to so otroci in mladostniki," so odprto pismo začeli pediatri in opozorili, da ob intenzivnem reševanju razmer v družinski medicini nihče ne omenja skrbi za otroke.

Razmere v primarni pediatriji in šolski medicini so po njihovem opozorilu "spričo sistematičnega desetletja trajajočega ignoriranja s strani ministrstva, ZZZS, NIJZ in drugih institucij v številnih slovenskih regijah še veliko bolj zaskrbljujoče kot v družinski medicini."

Nepravično razdeljen denar

"Zaradi načrtnega ignoriranja zdravja otrok in mladostnikov imamo v Sloveniji situacijo, ko je za zdravje otrok v nekaterih regijah na razpolago do dvakrat manj denarja kot v s pediatričnimi programi dobro preskrbljenih regijah. Nepravični razdelitvi denarja za zdravstveno oskrbo v zapostavljenih regijah daje piko na i hudo pomanjkanje specialistov pediatrov," so opozorili.

V zapostavljenih regijah, pa tudi na nekaterih območjih z zadovoljivim številom pediatričnih programov, zaradi pomanjkanja pediatrov otroci težko dostopajo do zdravnika oz. so njihovi pediatri celo dvojno obremenjeni, so poudarili. Razmere marsikje rešujejo upokojeni pediatri.

otrok zdravnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Pediatri: Reštive poznamo!

Pediatri predsednika vlade, vlado in ministra pozivajo, "da se ne igrajo več z življenji otrok in mladostnikov in nas ne prisiljujejo v zaostrovanje razmer na primarni ravni". Hkrati pozivajo, da nemudoma resno pristopijo k reševanju celotne primarne ravni, ne zgolj družinske medicine.

"Rešitve poznamo in vam jih z veseljem posredujemo! Otroci imajo pravico do kakovostne preventivne in kurativne obravnave. Časa za analize in seznanjanje s problemi je zmanjkalo. Otroci so naša prihodnost in pediatri bomo skupaj z njihovimi starši zanje poskrbeli z ali brez pomoči politike," so še navedli v sekciji za primarno pediatrijo pri združenju za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva.

Minister za zdravje je v sredo s predstavniki koordinativnega telesa družinske medicine in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nadaljeval iskanje rešitev za primarno zdravstvo. Začrtali so prve okvirje, konkretnih rešitev pa še niso oblikovali.

seja odbora DZ za zdravstvo Brez družinskih zdravnikov Zdravje Minister obljubil nekatere ukrepe za rešitev vse večjih težav Čakalnica Razpad sistema Zdravje Razpad sistema: Uresničili grožnje in dali odpoved

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mala04 22:55 06.april 2019.

    Če ne bomo poskrbeli za naše otroke, si bomo naredili res slabo uslugo, otroci niso krivi, da je naša država slabo organizirana!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:38 05.april 2019.

    In kaj nardi vlada? Da predlog, da se dojenčke obvezno cepi proti Hepatitisu B. Cepivo povzroča tudi multiplo sklerozo med drugim. In to še ni vse. Imunost izzveni pri 25% cepljenih že po petih letih. Kje je šele čas špikanja, ...prikaži več drogiranja, seksanja? To je krvno prenosljiva bolezen. Pa nikjer nobene študije, če cepivo resnično ščiti pred okužbo. Potem pa se sprašujejo, zakaj majo take gužve pri pediatrih.. Ja čudno, če ma vedno več otrok kronične bolezni predvsem zarad cepljenja.

  • Lavdan 22:19 05.april 2019.

    Namesto da bi zdravili se še oni igrajo politiko in izsiljujejo.