Zdravje > Aktualno
268 ogledov

Minister obljubil nekatere ukrepe za rešitev vse večjih težav

seja odbora DZ za zdravstvo Saša Despot Seja odbora DZ za zdravstvo, na kateri so na zahtevo poslanske skupine SDS obravnavali stanje in aktivnosti na področju izvajanja dejavnosti obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami
Šabeder zastavil ukrepe, Kuštrin postavil rok.

Minister za zdravje Aleš Šabeder ter predstavniki koordinativnega telesa družinske medicine in ZZZS so danes iskali rešitve za nakopičene težave v primarnem zdravstvu. Kot je znano, so zaradi prebobremenjenosti primarni zdravniki z več koncev države prenehali sprejemati nove bolnike ali so zagrozili z odpovedmi; v Kranju in Nazarjih so grožnjo celo uresničili. 

V ZD Kranj je v ponedeljek  podalo odpoved kar 23 od 34 zdravnikov splošne medicine. Brez osebnega zdravnika bi tako po 60-dnevnem odpovednem roku ostalo več kot 40.000 ljudi na območju občin Kranj, Jezersko, Preddvor, Šenčur, Cerklje in Naklo.

Čakalnica Razpad sistema Zdravje Razpad sistema: Uresničili grožnje in dali odpoved

Z odpovedmi so na isti dan zarožljali tudi zdravniki v ZD Ptuj. Podobne zahteve o zmanjšanju obremenjenosti družinskih zdravnikov je bilo v teh dneh slišati tudi iz Celja, Grosuplja in Ajdovščine in v ZD Maribor.

Zdravnik Zdravje Zagrozili tudi mariborski zdravniki

Da je stanje resno, se strinja tudi novi minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je danes že obljubil nekatere ukrepe, prvi pa je razpis dodatnih specilaizacij.Prav tako bodo pripravili predloga dveh aneksov k splošnemu dogovoru za letošnje leto. Prvega, ki naj bi določal tudi zgornjo mejo za odklanjanje bolnikov, bi lahko sprejeli do konca maja.

Zgornja meja odklanjanja bolnikov

Kot je znano, so zdravniki zahtevali spremembno letošnjega splošnega dogovora, ki je dvignil mejo, po kateri lahko zdravniki odklanjajo registracijo novih bolnikov. Lani je veljalo določilo, ki je zapovedalo, da lahko zdravnik družinske medicine odklanja vpis pacientov, ko doseže 1995 glavarinskih količnikov, letos pa se upošteva povprečje v posamezni izpostavi.

Šabeder se je srečal s predstavniki koordinativnega telesa družinske medicine in ZZZS. Po besedah generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj, so glede opredelitve meje za odklanjanje bolnikov danes imeli zelo različne poglede."Mi si bomo prizadevali, da bomo imeli zagotovljeno dostopnost za bolnike. Verjetno bomo šli v nek kompromis in bomo najbrž šli k nacionalnemu povprečju, tako da ne bi tam, kjer imajo že sedaj veliko obremenjenih zdravnikov, ti morali sprejemati še dodatnih bolnikov," je predstavil stališče ZZZS.

Fides: Dosledno se bomo držali standardov in normativov

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides je na današnji seji odločil, da bodo vsi zdravniki in zobozdravniki od 1. junija delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov, je pojasnil predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.  Dodal je, da bo Fides tudi vztrajal pri "absolutni" izločitvi zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Ob tem je poudaril, da od novega zdravstvenega ministra pričakujejo takojšnje ukrepanje v zvezi s težavami v družinski medicini, za kar mu v Fidesu dajejo teden dni časa. Opozoril je, da vlada in minister ne moreta pričakovati, da bodo zdravniki našli rešitve, vsekakor pa lahko računata na njihovo pomoč in sodelovanje.

Stavka zdravnikov Nezadovoljstvo Slovenija Zdravniki: Dosledno se bomo držali standardov in normativov

Zdravniki se po Kuštrinovih besedah ne čutijo odgovorni za krizne razmere v družinski medicini. Spomnil je, da je Fides že pred 20 leti opozoril na nevarnost pomanjkanja zdravnikov in se zato tudi zavzel za ustanovitev še ene medicinske fakultete. Dejal je, da se zdravniki odločajo za odpovedi zaposlitev, ker ne vidijo več rešitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.