Slovenija
3484 ogledov

Zdravniki: Dosledno se bomo držali standardov in normativov

Konrad Kuštrin Boštjan Tacol
Tretjina jih bo delala manj, tretjina enako, tretjina malo več.

Zdravniški sindikat Fides je na današnji letni konferenci sklenil, da bodo zdravniki na vseh ravneh delali toliko, kot določajo standardi in normativi. Datuma, od katerega se bodo dosledno držali standardov in normativov, danes še niso določili, saj morajo prej pripraviti navodila za zdravnike.

Kot je po letni konferenci pojasnil predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) Konrad Kuštrin, bo datum določil glavni odbor sindikata. Kot možnost so danes omenjali 1. maj, a bo odvisno od tega, ali bodo do takrat uspeli pripraviti operativna navodila za zdravnike in tudi obvestila za delodajalce.

Ppodpis s Fidesom Slovenija Milojka Kolar Celarc podpisala sporazum s Fidesom

Kuštrin je poudaril, da so standardi in normativi, napisani v modri knjigi, postali del kolektivne pogodbe in so pravica zdravnikov. S tem, ko se jih bodo dosledno držali, bo to po njegovi oceni pomenilo, "da bo verjetno najmanj tretjina zdravnikov delala manj, ker delajo absolutno preveč, tretjina bo delala približno toliko kot sedaj, nekateri pa bodo verjetno delali tudi malo več". Kaj bo to pomenilo za bolnike, pa se bo pokazalo v praksi.

Tudi stravka ni izključena

Na letni konferenci so tudi sklenili, da bo Fides v primeru odpovedi delovnih razmerij, ki so jih napovedali zdravniki v Kranju, Celju in se napovedujejo tudi drugje, tem zdravnikom nudil pomoč. Po potrebi in možnosti bo sindikat organiziral tudi splošno stavko vseh zdravnikov in zobozdravnikov v podporo kolegom, ki so se znašli v stiski, je dejal Kuštrin.

Prav tako po njegovih navedbah ugotavljajo, da uresničitev zavez iz obeh sporazumov z vlado ni možna znotraj obstoječega plačnega sistema. Zato zahtevajo izstop zdravnikov iz tega sistema. Menijo sicer, da bi iz njega moral izstopiti celoten zdravstveni sistem, a tega za ostale zaposlene ne morejo zahtevati.

MJU: Položaj zdravnikov se je izboljšal

Ministrstvo za javno upravo (MJU) ob današnji letni konferenci zdravniškega sindikata Fides navaja, da se je materialni položaj zdravnikov na podlagi zadnjega stavkovnega sporazuma iz leta 2016 bistveno izboljšal, število zdravnikov pa se je v tem obdobju povišalo za 412.

Zdravniki Zdravje V Kranju ne morete več dobiti družinskega zdravnika Zdravnik Primarno zdravje Zdravje ZZZS: Zdravniki v Kranju niso preobremenjeni

Ministrstvo za javno upravo v današnjem sporočilu za javnost navaja, da so že pred današnjo letno konferenco Fidesu odgovorili na vprašanji, ki jih ta naslovil na ministrstvo. Sindikat je zanimala uresničitev dveh zavez iz stavkovnih sporazumov: odprava 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike ter ohranitev doseženega števila plačnih razredov napredovanja zdravnikov ob razporeditvi na delovna mesta zdravnikov specialistov.

Kot je Fidesu pojasnilo ministrstvo, je obe zavezi iz sporazumov, ki jih je sprejela prejšnja vlada, mogoče realizirati izključno s spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Rešitve, s katerimi bi zavezi bilo mogoče realizirati, so že pripravljene, a jih je treba usklajevati v okviru pogajalske komisije, ki jo sestavljajo vladna stran in vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja. Ta usklajevanja pa so na podlagi na podlagi decembra lani sklenjenih stavkovnih sporazumov s sindikati javnega sektorja predvidena že v letošnjem letu.

Tretjina v najvišjem plačilnem razredu

Ministrstvo ob tem še pojasnjuje, da je v odgovoru Fidesu navedlo tudi, da se je materialni položaj zdravnikov na podlagi zadnjega stavkovnega sporazuma iz leta 2016 bistveno izboljšal. Podatki namreč kažejo, da je približno tretjina vseh zdravnikov po povišanju njihovih plač v letih 2017 in 2018 uvrščenih v najvišji, in sicer 57. plačni razred.

zdravstvo Na dveh frontah Zdravje Minister Fakin osupnil tako zdravnike kot medicinske sestre

Tako jih je bilo na primer avgusta 2016, torej pred dvigom zdravniških plač, od skupaj 6216 zdravnikov 1014 v najvišjem (57.) plačnem razredu, medtem ko jih je bilo v decembru 2018 od skupaj 6628 zdravnikov v najvišjem plačnem razredu 2348. Plače zdravnikov in zobozdravnikov pa so se v povprečju povišale za 15,2 odstotka, so še navedli.

Na ministrstvu za zdravje se na sklepe Fidesa danes niso odzvali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • leonardo 12:49 16.marec 2019.

    Bravo dohtarčki. Res krasno. Potem tudi dežurstev ne bo toliko in nikakor ne bodo prišli na 17.ooo ( beri: sedemnajst tisoč). Ali bodo potem spali 9 ur na noč in ne samo recimo 5 ur?

  • Avatar jezeran
    jezeran 08:54 16.marec 2019.

    Sem pričakoval, zdaj se je krog sklenil in treba je začeti od začetka. Najprej zdravniki, nato pa spet cela javna uprava. Nikoli nikomur dovolj. Mi navadni delavci pa vse tole plačujemo.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:16 15.marec 2019.

    Dragi moji ranocelniki čim prej se spelte u PM in ostante tam,saj je edna stvar,ki vas v zdravstvu zanima,kako dobit čim več provizij in podkupnin!!Želim vam še kakšno dobro akcijo v stilu Izola iz pred let,saj za zdravljenje bolnikov itak ...prikaži več niste več zainteresirani?Glavno vodilo vam je OJRO €€€€€€€!