Zdravje > Aktualno
5560 ogledov

Minister Fakin osupnil tako zdravnike kot medicinske sestre

zdravstvo Saša Despot
Medicinske sestre opozarjajo, da se tudi zdravniki zelo redko spomnijo na njih.

V zadnjih tednih zdravniki družinske medicine na veliko opozarjajo zaradi preobremenjenosti, nekateri so zato že prenehali vpisovati nove bolnike. Z namenom, da bi še glasneje opozarili na težave pri svojem delu, so njihovi predstavniki včeraj obiskali  Zdravstveni dom Kranj. Tamkajšnji zdravniki so namreč prejšnji teden sporočili, da so občanom svetovali, naj si osebnega zdravnika izberejo drugje. 

Zdravniki Zdravje V Kranju ne morete več dobiti družinskega zdravnika

Na obisk vodstva sindikata družinskih zdravnikov v Kranju oziroma na glasne pozive po spremembah, se je še isti dan odzval minister za zdravje Samo Fakin. Predlagal je spremembo kolektivne pogodbe, po kateri bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo.

V tem sistemu je nekaj zelo narobe

Hiter odziv oziroma konkretni sicer še neformalni dogovor vlade z zdravniki, je najprej osupnil medicinske sestre. Po njihovem jih minister Fakin v "tej zgodbi povsem ignorira."

Kot so zapisale, tudi one delajo v družinskih ambulantah in so prav tako preobremenjene in izgorele. Na to opozarjajo že vrsto let, nazadnje so odgovornim pisale slab mesec dni nazaj. "Žal se tudi različne zdravniške organizacije zelo redko – ali pa sploh ne – spomnijo medicinskih sester kot dela tima, pa čeprav je prav medicinska sestra na primarnem nivoju oziroma v ambulanti družinske medicine razpeta med zdravnikom in bolnikom ter je najtesnejša sodelavka zdravniku v timu," dodaja Slavica Mencingar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije. 

zdravstvo V Sloveniji Zdravje Medicinske sestre v Sloveniji: Izčrpane in tudi pogosteje hospitalizirane

" Zavedamo se, da so zdravniki, ki imajo povečano število pacientov, zelo obremenjeni, toda te iste paciente obravnava tudi medicinska sestra."

Delo v ambulanti je timsko

V sindikatu zdravstvenih delavcev se sprašujejo, zakaj  "bolje ovrednotiti in tako zavzeto zagovarjati samo eno poklicno skupino, če pa je delo v ambulanti družinske medicine izrazito timsko delo?" Ob tem še opozarjajo, da tudi sestre zahtevajo spremembo kolektivne pogodbe za delo, ki je sicer pri nas zelo slabo vrednoteno. "Nekaj mora biti hudo narobe v tem sistemu, ki izpostavlja in favorizira zgolj eno poklicno skupino, drugo pa ignorira," je zapisala Mencingarjeva.

Minister osupnil tudi zdravnike

Sicer so na Fakinove napovedi o spremembi kolektivne pogodbe za zdravnike danes odzvali v sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um in zanikali, da bi se z ministrstvom za zdravje neformalno dogovorili za spremembo kolektivne pogodbe glede nagrajevanja bolj obremenjenih zdravnikov. "Nobeno plačilo ne bo zmanjšalo obremenitev družinskih zdravnikov." Po njihovem so ministra celo opozorili, da bi to lahko pomenilo iniciativo za manj strokovno delo, kar je ravno nasprotno od tega kar zahtevajo.

ZZZS ne plačuje pregledov

Sicer je ministrova izjava razjezila tudi Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, ki opozarjajo, da tudi pri koncesionarjih več bolnikov pomeni zmanjšanje kakovosti obravnave. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, minister kot dolgoletni direktor "zdravstvene zavarovalnice" natančno ve, da bolniki v slovenskem zdravstvu nimajo prave izbire. "Veliko pregledov, ki jih za svoje bolnike opravimo koncesionarji, ZZZS ne plača. Velike glavarine, ki jih imamo koncesionarji, so posledica tega, da delamo dobro in nas bolniki iščejo. Denar od večje glavarine pa ni plača koncesionarjev," so kritični.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 6
  • sam50 16:44 06.februar 2019.

    Vem, da so plače skoraj povsod prenizke,vendar največji vik in krik stalno povzročajo ravno najbolj plačani ljudje na različnih področjih dela. Pogojevati utrujenost z višino plačila je pa vsaj zame nekaj nepojmljivega in to predvsem na področju zdravstva,saj bo to ...prikaži več potegnilo za seboj še slabše obravnavanje pacientov in bomo postali le zaporedne številke za določanje višine plač....

  • Avatar Leon
    Leon 15:53 06.februar 2019.

    Bivša ministrica je svojim poseganjem v področje ki ga ni poznala naredila temelje za začetek škode v zdravstvu . Fakin je samo piskerček pristavil in nadaljeval odtok zdrave pameti .