Zdravje
31444 ogledov

Zapis 26-letne medicinske sestre, ki kroži po Sloveniji

bolnišnica zdravstveni dom Shutterstock
Na spletnih omrežjih se zadnje dni širi zapis medicinske sestre. Med drugim je velik odziv doživel tudi odziv zdravnice, ki se pritožuje nad svojo plačo, ki da ni "veliko višja od medicinske sestre, pa ta nima nobene odgovornosti".

V slovenskem zdravstvu se že leta vrstijo opozorila zaradi preobremenjenosti, kar je posledica zastarelih standardov in normativov, pomanjkanja kadra, dodatnih nalog. Dnevno se soočamo z odhodi medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v tujino ali iz poklica. "Situacija postaja zelo nevarna," je nazadnje junija v pismu ministrici opozorila predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencinger.

Te dni je na spletu zaokrožil nov zapis medicinske sestre Laure Poglajen, ki je bil objavljen na portalu Zdravstveni blog. Sestra objavlja svojo zgodbo in opozarja na preobremenjenost. Objavljamo del njenega zapisa:

"Spomnim se nekega popoldneva, ko je bil kaos. Veliko sester dela dva nadstropja. Bolničarja na vsakem oddelku me potrebujeta za nego, kam naj grem najprej se sprašujem, nekako si zoorganizeram delo, ravno naredim 2 klizme, ko me kličejo, da nekdo težko diha, izmerim vitalne funkcije, saturacija je nizka, letim po kisik, saturacija niha. Kličem urgenco. Za vsak klic in dogodek moram napisati poročilo o klicu, za vsak padec moram izpolniti posebno dokumentacijo ...

Čez 10 minut me kličejo z drugega oddelka, da nekdo bruha. Spet letim v drugo nadstropje izmerit vitalne funkcije, naročim počitek, hidracijo po požirkih in povem, da pridem nazaj.

Vmes opazim, da me čaka stanovalec, kateri čaka, da mu dam kapljice v oko. Razkužim roke, se pripravim, da mu dam kapljice v oko. V tistem času prileti bolničar, da je nekdo padel in mu teče kri. Spet letiš, pograbiš vitalne funkcije ter obvezilni material, da zaustaviš krvavitev. Spet kličeš urgenco, ker je bil udarec v glavo. Pripraviti moraš vso dokumentacijo, spisati list terapije od stanovalca, itd.

Stanovalec končno dobi svoje kapljice v oko, Čakal je 30 minut, opravičim se, poda mi roko in mi jo stisne. V šali mi odgovori, da ima itak čas celo popoldne. Nasmehnim se mu nazaj in se mu zahvalim za razumevanje.

Kliče te bolničar, če mu lahko prideš pomagati nekoga dati iz invalidskega vozička na posteljo, ker ne zmore sam. Obljubim, da pridem. Obrnem se, pred mano stoji svojec, ki želi podatke o svoji mami. Vzame mi 10 minut. Pogledam na uro, zamujam z inhalacijami, grem hitro naštimat, vmes seveda pozabim, da sem obljubila bolničarju, da pridem pomagat. Odhitim še pogledat stanovalca, ki je bruhal. Počuti se vredu.

Ok, si rečem, sedaj bom odšla piti vodo nato pomagat bolničarju, imam suha usta, slabo mi je, vrti se mi, malice nisem imela. Če pa jo imam popisujem dokumentacijo, dokumentiram urgence, padce, ... To je moja malica. Če grem na malico v miru, imam vmes sigurno kakšen klic od svojcev na telefon, ali pa ravno pridejo reševalci in moraš biti prisoten na oddelku. Pa še podaljsati moram službo, ker se mi zamakne delo, pisanje in predaja raporta. Včasih celo izmeno ne grem na stranišče, saj me niti ne tišči, ker premalo pijem ..."

Objava zdravnice, ki buri duhove

Na omenjenem Zdravstvenem blogu ob zapisu medicinske sestre pozivajo k dialogu, menjavi izkušenj na njihovem Facebook profilu Zaposleni v zdravstvu, kjer so pred dnevi delili odziv zdravnice Tee Jedlovčnik.

Ta izpostavlja težave, s katerimi se sooča kot zdravnica, ki ima v ambulanti v dnevu zapisa 81 pacientov. Med drugim izpostavi, da je njena osnovna plača nekaj višja od dva tisočaka. "Ne tako večja od diplomirane medicinske sestre, ki ne nosi nobene odgovornosti," sklene.

Odzive spremljajte na povezavi:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • ak 10:26 26.julij 2019.

    Predvsem je treba podvojiti število zaposlenih, pa bo manjša obremenjenost. Z manjšo obremenjenostjo ob isti plači bo prišla motivacija, boljše počutje, boljša volja in predvsem strokovnejše in prijaznejše ravnanje. Dokler pa se bo z zdravstvenimi delavci delalo kot svinja z ...prikaži več mehom, pa naj se ne čudi, da bodo tako ravnali tudi ti (ne zato, ker bi tako hoteli, temveč ker za karkoli boljšega nimajo energije).

  • dd 09:23 11.avgust 2018.

    Tole je izmišljeno, ali pa je to pisala začetnica 1 mesec v službi. Še nikoli nisem doživela, da bi zdravstveni delavci hiteli in se martrali za paciente. Po hodnikih se vlečejo počasi kot megla. Njihova storitev je na minimumu-ves čas. ...prikaži več Se ne čudim, da dobivajo grožnje ali celo napade s pištolo. Tisti, ki je bolan in ima zdravstvene težave točno pozna dogajanje v zdravstvu. Ustreznih delujočih ambulant je 2%.

  • srecnii 23:47 10.avgust 2018.

    Nerazumni ste da delate pri teh norih delovnih pogojih, pejte v Avstrijo, plača krepko čez 2000 erov neto, ne se matrat tukaj za mogoče 1100 evrov neto, ČE sploh se dobi toliko.