Slovenija > Črna kronika
49283 ogledov

Piran: Medicinsko sestro 22-krat zabodel z nožem

Zdravnik
Ko je vstopil v ordinacijo, je bila tam medicinska sestra, ki jo je napadalec večkrat zabodel v obraz in roke.

Zdravstveni dom Piran in Zavarovalnica AS bosta morala medicinski sestri Jelki Jerančič, ki jo je februarja lani v piranskem zdravstvenem domu z nožem večkrat zabodel neprišteven moški, plačati 50.000 evrov odškodnine, poročajo Primorske novice. Sodišče je razsodilo, da bi morali v zdravstvenem domu bolje poskrbeti za varnost zaposlenih.

Februarja lani je neprištevni Koprčan v piranskem zdravstvenem domu 22-krat zabodel medicinsko sestro. V piranskem zdravstvenem domu je takrat iskal eno od zdravnic. Ko je vstopil v njeno ordinacijo, je bila tam medicinska sestra Jerančičeva, ki jo je napadel. Večkrat jo je zabodel v obraz in roke.

Zaradi napada ima medicinska sestra danes le še pet odstotkov vida na enem očesu ter zmanjšano gibanje ene roke. Ker je izgubila globinski vid, ne more več opravljati svojega dela. Napad ji je pustil tudi hude psihične posledice.

nož  | Avtor: Profimedia Profimedia
Jerančičeva je preko odvetnika Francija Matoza vložila tožbo zoper zdravstveni dom, ker naj zaposlenim ne bi zagotovil varnega delovnega okolja in naj ne bi sprejel ustreznih varnostnih mehanizmov. Prepričana je bila namreč, da do napada ne bi prišlo, če bi bila v ordinaciji z njo še druga medicinska sestra.

Kot danes poročajo Primorske novice, je Delovno sodišče v Kopru pritrdilo tožnici. Po mnenju odvetnika Matoza je sodišče prepoznalo, da so medicinske sestre in ostalo zdravstveno osebje na svojih delovnih mestih izpostavljeni povečani nevarnosti. Če bo sodba postala pravnomočna, bodo morale po njegovi oceni zdravstvene ustanove več vložiti v varnost svojih zaposlenih.

Sodnica je po poročanju časnika ugotovila, da dejavnost zdravstvenega doma sama po sebi sicer ni nevarna, a hkrati razsodila, da bi moral piranski zdravstveni dom za varnost zaposlenih poskrbeti že po zakonu o varnosti in zdravju pri delu. Po njenem mnenju bi morali odgovorni oceniti tveganje, identificirati nevarnosti in delavce, ki so jim izpostavljeni, ter nato ukrepati.

Vodstvo piranskega zdravstvenega doma pa delovnega mesta medicinske sestre ni ocenilo kot nevarnega in se je zadovoljilo le z vrati, ki se iz čakalnice niso mogla odpreti. Glede na to, da so v ambulanti pred leti že sprejeli psihično neuravnovešene bolnike, da je bila tožnica že prej žrtev nasilnega bolnika, da so se bolniki pred ambulanto v zadnjih desetih letih približno desetkrat stepli in da je v ambulanti od treh medicinskih sester ostala le ena, je po mnenju sodišča vodstvo piranskega zdravstvenega doma podcenilo tveganje za nasilje.

Bistveno za takšno odločitev sodišča je bilo mnenje izvedenca, ki je ocenil, da bi morali v zdravstvenem domu preprečil dostop v nadstropje vsem, ki tam niso imeli kaj početi. To bi lahko storili z vrati na vhodu v nadstropje, domofonom, kamero... Vsak od teh načinov bi bil po njegovi oceni primernejši od kljuke "na bunko" na vratih ordinacije.

"Fizični napad bolnika ni običajno tveganje, ki bi ga tožnica morala sprejeti," je v sodbi zapisala sodnica Martina Andrejašič Zazula in dodala, da od popolne nezavarovanosti zaposlenih do popolne varnosti obstaja dovolj široka paleta ukrepov.

Tožnici je sodišče dosodilo 50.000 evrov odškodnine, ki jo morata solidarno plačati Zdravstveni dom Piran in Zavarovalnica Adriatic Slovenica. Zdravstveni dom ji mora plačati še 103 evre stroškov zdravljenja ter 7781 evrov sodnih in odvetniških stroškov.

Sodba še ni pravnomočna. Odvetnik piranskega zdravstvenega doma Peter Butinar za Primorske novice ni izključil možnosti pritožbe na višje delovno in socialno sodišče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Balkica 15:54 14.december 2017.

    Uboga ženska, nobena odškodnina ni dovolj visoka za trpljenje in strah, ki ju je doživela! Se pa strinjam s tem, da za to ni kriv delodajalec - Zdravstveni dom, pač pa psihični bolnik (psihopat!), ki je to kruto dejanje povzročil.

  • Mali Miha 21:02 11.december 2017.

    Neprištevnega psihiča, ki mu država plačuje zdravstveno zavarovanje res ne moreš tožiti. Za kazen bi lahko direktorja samega postavili za nekaj let v sprejemno pisarno naj vidi čigav denar je res krvavo prislužen.

  • borut08 18:23 11.december 2017.

    Je nastudorala,da tozi delodajalca in vec pokasira in lazje kot pa povzrocitelja.Denar je pa le denar!