Zdravje > Aktualno
4450 ogledov

V Kranju ne morete več dobiti družinskega zdravnika

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
V zdravstvenem domu Kranj se soočajo z velikim pomanjkanjem zdravnikov družinske medicine

Ker noben družinski zdravnik ne more več vpisovati novih bolnikov, občanom svetujejo, da si osebnega zdravnika izberejo drugje. Razmere naj bi bile po besedah direktorice Lilijane Gantar Žura iz leta v leto slabše.

Kranjski zdravstveni dom ima 34 ambulant in 495 zaposlenih. Nove bolnike je v zadnjih tednih sprejemala le ena zdravnica, sedaj pa je tudi ona dosegla kvoto največjega dovoljenega števila registriranih bolnikov. V Kranju tako lahko nove bolnike sprejemajo le izjemoma; nepokretni ali starejši, ki res ne morejo imeti osebnega zdravnika v drugem kraju.

Tisti, ki osebnega zdravnika še nimajo, pa se bodo morali registrirati tudi pri zdravnikih v drugih krajih. Kranjčane tako pozivajo, da naj se v hudi stiski pomanjkanja zdravnikov registrirajo v Tržiču ali Škofji Loki, kjer imajo nove ambulante in proste zmogljivosti. Te naj bi bile na voljo tudi v Kamniku.

V Kranju pa trenutno manjkajo kar štiri ambulante družinske medicine, primanjkuje pa jim tudi nekaj drugih kadrov, kot so kardiologi in pediatri. Kot pojasnjuje direktorica, se te težave vlečejo že deset let. Nanje sicer stalno opozarjajo, a izboljšanja ni, situacija je vse slabša.

Zdravniki pri Bratuškovi zdravniki pri bratuškovi Slovenija Družinska medicina bo prioriteta

Težava je predvsem v tem, da se le malo mladih zdravnikov odloča za specializacijo družinske medicine. Rešitev je mogoče v tem, da bi lahko zaposlili mlade zdravnikov, ki po diplomi čakajo na specializacijo, za kar bi tudi dobili sredstva, a zaradi velikosti ta kranjskemu zdravstvenmu domu ne pripada.

Kot pravi direktorica, so zdravniki v njihovem zdravstvenem domu preobremenjeni, saj so v preteklosti imeli več bolnikov kot na primer v ljubljanski regiji, saj se je kvota določala regijsko. Dodaja tudi, da je sedaj kvota povsod enaka, a se govori o tem, da bi jih ponovno določali po posameznih območnih enotah, kar bi znova predstavljajo slabše pogoje za bolnike na Gorenjskem.
Situacija vedno slabša, dela je vedno več. Hospitalizacije se krajšajo in vse bolj kompleksni bolniki prihajajo v primarno oskrbo. To za seboj potegne vse od negovalnega kadra do zdravniške oskrbe, ki je veliko bolj zahtevna in vzame precej več časa, zdravniki pa imajo za bolnike omejen čas.

Bolniki pa že na splošno težko pridejo do zdravnika, težko ga celo prikličejo, saj ima vsaka ambulanta družinske medicine v Kranju tudi po 150 do 200 klicev na dan. Težko je delati triažo in pregledati vse bolnike. Zato se vedno bolj pogosto dogaja, da se ljudje zatekajo v dežurne ambulante, zaradi česar so že uvedli plačevanje nenujnih zdravstvenih storitev v dežurnih ambulantah.
Zdravniki so vedno bolj zgarani, kar privede do daljših bolniških odsotnosti in izgorelosti. Zelo predana in delovna zdravnica je celo umrla na delovnem mestu. Zaenkrat sicer zdravniki še ne uhajajo na druga delovna mesta, a se bojijo, da se bo s časom tudi to začelo dogajati.

Zdravniki Zavarovanje Slovenija Delodajalci še vedno ne plačujejo prispevkov za zdravstvo

Tudi drugje po Gorenjski manjka zdravstvenega kadra. Na Bledu, Jesenicah in Radovljici primankjuje splošnih zdravnikov, v Bohinju, Kranju, v Škofji Loki in na Jesenicah pa je premalo pediatrov. Na Gorenjskem bi na splošno potrebovali več radiologov in še enega dermatologa.

Komentarjev 3
  • jakec1575 14:47 30.januar 2019.

    Za obseg razpisanih specializacij in v celoti za razvoj razlicnih kadrov med zdravniki je bila odgovorna zdravniska zbornica. Za trenutno stanje niso krive ne place ne kaj drugega. mlade zdravnike ste imeli na zavodu in so sli in se znasli ...prikaži več v tujini. Sedaj je prevzelo koordinacijo nase ministrstvo. V celoti so za to kriva bivša vodstva zdravniske zbornice. zakaj so to poceli, vedo samo oni. Zdravniki so sokrivi za razpad sistema.

  • Avatar darklord
    darklord 13:52 30.januar 2019.

    pred casom sem v okolici ljubljane iskal druzinskega zdravnika; povsod enak odgovor: novih pacientov ne sprejemamo; vprasanje: zakaj placujemo obvezne prispevke za zdrav. zavarovanje?????????

  • miho 13:30 30.januar 2019.

    Bravo!