Slovenija
125 ogledov

Milojka Kolar Celarc podpisala sporazum s Fidesom

Ppodpis s Fidesom Anže Petkovšek
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin sta podpisala sporazum o začasni zamrznitvi stavke zdravnikov. Zaradi podpisa, ki zdravnikom prinaša dodatna nagrajevanja, imajo večja pričakovanja tudi ostali sindikati javnega sektorja. "Odprla se je pandorina skrinjica," komentira Dejan Židan, SD.

"Vesela sem, da smo podpisali sporazum, da bomo lahko nadaljevali s pogajanji za aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike. Sporazum je prvenstveno namenjen skrajševanju čakalnih dob in nagrajevanju dodatnega in uspešnega dela zdravnikov," je ob podpisu povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

"Podpisali so nekaj, kar ne vedo, koliko stane"

"SMC, ministrica in predsednik vlade so odprli Pandorino skrinjico. Upam, da imajo rešitev, kako jo tudi zapreti," je po podpisu dejal predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan. Ministrica je ob parafiranju sporazuma dejala, da bodo predvideni ukrepi stali okoli 35 milijonov evrov, po izračunih v dodatnih dokumentih pa bi sporazum stal 53 milijonov evrov.

Stranka SMC in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sta podpisala nekaj, za kar ne vesta, koliko stane, poudarja Židan. Ob tem je opozoril, da morajo od gospodarske rasti imeti koristi vsi in ne le elita. Kot je znano, je bil sporazum v četrtek na vladi sprejet s preglasovanjem ministrov SD in Desus.

Kaj bodo zahtevali ostali sindikati?

Zaradi sporazuma s Fidesom so tudi zastala pogajanja z ostalimi sindikati javnega sektorja, ki so se danes ob 14. uri sicer ponovno sestali z vlado. Iz sindikalnih vrst je bilo že konec tedna slišati, da bodo zdaj tudi sami postavili zahteve, ki bodo podobne tem, o katerih se je vlada sporazumela z zdravniki. Kakšen bo konkreten predlog, ki ga bodo naslovili na vlado, še niso razkrili.

Na začetku sestanka bo ministrica Milojka Kolar Celarc ostalim sindikatom predstavila vsebino sporazuma z zdravniki, za katerega trdi, da ne posega v enotni plačni sistem in zdravnikom  ne prinaša višjih plač, ampak le dodatna nagrejevanja za dodatno delo pri skrajševanju čakalnih vrst.

Branimir Štrukelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Dvomim, da je vlada tako nereflektirana, da ne bi ugotovila, da če je eni od skupin v okviru enotnega plačnega sistema izboljšala plače, da jih bo morala slej ko prej izboljšati tudi drugim," pravi vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Kuštrin pa poudarja, da jim Štrukelj, ki je tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviz, očita tiste pravice, ki jih učitelji in profesorji že imajo.

"Šolniki dvignili plače pa ni bilo nobenega pretresa"

Standarde in normative imajo v Svizu ne da bi o tem tekla desetletna razprava, kot je bilo to v primeru zdravniških standardov, pravi Kuštrin. V 22. členu  zakona o sistemu plač imajo ekskluzivno pravico, da so nagrajeni tisti, ki presegajo standarde in normative.  "In lani so si nekatere poklicne skupine visokega šolstva dvignile plače. In tudi o tem ni bilo nobene razprave niti nobenega političnega pretresa," je še dodal Kuštrin, ki je prepričan, da bo vlada s sindikati pravočasno dosegla dogovor o o nadaljnih varčevalnih ukrepih, zato ne bo potreben interventni zakon, s katerim bi sicer vsem javnim uslužbencem, tudi zdravnikom, znižali plače za 1,33 odstotka. 

Je pa Kuštrin ob tem je poudaril, da sporazum vlade s Fidesom ni nobena ovira za sporazum z javnim sektorjem.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • samo.jst 07:44 07.december 2016.

    Ah, najmanjše zlo izbiramo že leta, če ne desetletja in vsako se izkaže za krš. Upam, da nimaš v glavi JJ... je bil na oblasti (pomnite tovariši?) in smo ploskali ko je šel. Ne verjamem da v drugo ali trejte bo kaj drugače.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 19:43 06.december 2016.

    Tale vlada je za en velik velik k....Z dohtorji in 2 januarjem so vrgli skoraj100 miljonov v kanto za smeti.Tele kretene že nebom volil.Vsi so za en kurc,izbrau bom najmanjše zlo.

  • leonardo 10:57 06.december 2016.

    Ja Popi in kot kaže je še veren povrhu! Ker so pravzaprav vsi zdravniki. Pa se ne boji tega sv. Petra? Gotovo ne, ker ve, da nebeških vrat ne bo videl. Kako se že reče tistemu delu odspodaj. Ja, če ...prikaži več ni dobro delal na tem svetu, bo pa kolm nosu, a ne?