Zdravje
1578 ogledov

ZZZS: Zdravniki v Kranju niso preobremenjeni

Zdravnik Reuters
Zdravstvena zavarovalnica poudarja, da so zdravniki Kranju dolžni spejemati nove bolnike.

Na ZZZS kot netočne in neutemeljene zavračajo navedbe sindikata družinskih družinskih zdravnikov Praktik.um, da so podatki ZZZS glede obremenjenosti ambulant v Zdravstvenem domu Kranj manipulativni. Po podatkih ZZZS v Kranju 12 zdravnikov ne presega slovenskega povprečja obremenitve in so dolžni sprejemati nove bolnike.

Po tistem, ko so kranjski zdravniki opozorili na nevzdržne razmere in prenehali vpisovati nove bolnike, jih je v torek obiskalo vodstvo Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenija Praktik.um. Predsednik sindikata Igor Muževič je ob robu srečanja dejal, da so podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) o ambulantah v ZD Kranj, ki nimajo dovolj glavarine, manipulativni, saj naj ne bi upoštevali, da nekateri zdravniki delajo tudi v metadontski ambulanti ali v domu starejših. V zdravstvenem domu so minuli teden pojasnili, da jim sicer manjkajo štiri ambulante družinske medicine.

Zdravniki Zdravje V Kranju ne morete več dobiti družinskega zdravnika

Muževičevo izjavo so na ZZZS zavrnili in pojasnili, da pri izračunih opredeljenih bolnikov na zdravnika sorazmerno zmanjšajo zgornjo mejo števila opredeljenih oseb pri tistih zdravnikih, ki poleg ambulante družinske medicine opravljajo tudi delo v domu za starejše ali v metadonski ambulanti. Obremenjenost teh zdravnikov je zato lahko sorazmerno nižja v primerjavi s tistimi zdravniki, ki delajo polni delovni čas v ambulanti družinske medicine.

V kranju 48 družinskih in otroških zdravnikov

Po podatkih ZZZS je danes v kranjskem zdravstvenem domu 48 družinskih in otroških zdravnikov, od katerih je 12 takih, ki še ne presegajo slovenskega povprečja obremenitve in so zato dolžni sprejemati nove bolnike, so še izpostavili.

slovenija16.02.09, zavod za zdravstveno zavarovanje slovenije, zzzs, ljubljana,  | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Ob tem so opozorili na nekatere netočne interpretacije glede odklanjanja bolnikov. Zdravniki, ki presežejo obremenitev 1995 glavarinskih količnikov, namreč ne smejo avtomatično odklanjati zavarovanih oseb, so opozorili. To je po navedbah ZZZS upravičeno le v izjemnih, redkih primerih in ob upoštevanju pogojev iz določb splošnega dogovora za leto 2018.

zdravstvo Na dveh frontah Zdravje Minister Fakin osupnil tako zdravnike kot medicinske sestre

Obremenjenost družinskih in otroških zdravnikov, ki je lahko razlog za upravičeno odklanjanje zavarovancev, se spremlja na ravni države in ne več na ravni 55 izpostav ZZZS, kot se je do sredine leta 2017. To pa pomeni, da je lahko po novem znotraj posamezne izpostave več zdravnikov, ki presegajo slovensko povprečje in zato lahko upravičeno odklonijo zavarovano osebo.

"Upravičeno bolnike odklanja 812 zdravnikov"

Na ZZZS ob tem ugotavljajo, da obstoječa določba ne zagotavlja enakomerne preskrbljenosti na področju cele Slovenije, saj je zavarovancem, ki bi se radi opredelili na področju izpostav, kjer je že preseženo slovensko povprečje, močno otežena izbira izbranega zdravnika. Zato predlagajo, da bi zdravniki na primarni ravni lahko odklonili opredeljevanje novih bolnikov, ko bi za 10 ali več odstotkov presegli povprečje glavarinskih količnikov v izpostavi ZZZS, torej ne več na ravni države. O tem predlogu bo odločala vlada v okviru splošnega dogovora za letošnje leto.

Podatki kažejo, da trenutno 42,3 odstotka oziroma 595 družinskih in otroških zdravnikov ne presega obremenitev slovenskega povprečja. To so torej zdravniki, ki jih lahko zavarovane osebe praviloma izberejo. Upravičeno lahko bolnike odklanja 812 (57,7 odstotka) zdravnikov.

zdravstvo V Sloveniji Zdravje Medicinske sestre v Sloveniji: Izčrpane in tudi pogosteje hospitalizirane

Če imajo zavarovanci težave pri izbiri osebnega zdravnika zaradi nespoštovanja določbe splošnega dogovora, naj se z vprašanjem oziroma pritožbo najprej obrnejo na vodstvo zdravstvenega zavoda, nato pa na območno enoto ZZZS, so še svetovali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • joze95 08:53 07.februar 2019.

    Tole z normativi za zdravnike pa je prav smešno! Cela Slovenija se ukvarja z premajhnimi obremenitvami, npr. v Kranju je takih modrijanov kar 50% in zato je treba ustvariti problem. Direktor ali direktorica je KRIVA, ker ne zna zagotoviti za ...prikaži več normalno plačo izpolnjevanja normativa. Pa kje je tu problem?? Ali je morda premalo dodatka za direktorico da pripleza do 8000,00 EUR plače????

  • jakec42 08:31 07.februar 2019.

    Prej so imeli premajhne plače,sedaj pa so preobremnenjeni nikoli jim ni prav.