Zdravje > Aktualno
683 ogledov

Zagrozili tudi mariborski zdravniki

Zdravnik
Preobremenjeni in izgoreli.

Družinski zdravniki v mariborskem zdravstvenem domu naj bi prvega junija, v kolikor ne bo prišlo do izboljšanja razmer, pristopili h kolektivni odpovedi, poroča Radio Slovenija. Povzeli so tudi izjavo mariborske zdravnice Maje Arzenšek, da so zdravniki že zdaj preobremenjeni, letošnji splošni dogovor pa je obremenitve še povečal.

Arzenškova je za radio povedala, da je "v tem trenutku ta poziv podpisalo 39 zdravnikov", kar je "približno 80 odstotkov vseh družinskih zdravnikov, ki dela v našem zdravstvenem domu".

Tudi kranjski zdravniki, ki so februarja nehali vpisovati nove bolnike, so napovedali odpovedi, grožnji so se pridružili celjski zdravniki, v Zdravstvenem domu Nazarje pa so trije družinski zdravniki že dali odpoved. V Zdravstvenem domu Ajdovščina so nekateri zdravniki družinske medicine umaknili soglasje za delo preko rednega delovnega časa, direktorica doma Boža Ferfolja pa je podala svojo odstopno izjavo. V sredo so z odpovedjo, če bodo pritiski, naj sprejmajo bolnike nad 1895 glavarinskih količnikov, zagrozili tudi grosupeljski zdravniki.

Zdenka Čebašek Travnik Družinski zdravniki Zdravje Primarnemu zdravstvu grozi razpad, težave se obetajo tudi bolnikom na Ajdovskem

Zdravniki v primarnem zdravstvu že več mesecev opozarjajo na preobremenjenost, kaplja čez rob pa je očitno splošni dogovor za letošnje leto, ki je dvignil dovoljeno število opredeljenih bolnikov in s tem po oceni zdravnikov njihov položaj še poslabšal.

Zdravnik Zdravje Celjski zdravniki zagrozili z odpovedjo

Minister začel z delom

V četrtek imenovni minister za zdravje Aleš Šabeder obžaluje, da danes v Celju ni bilo sestanka s primarnimi zdravniki o njihovi preobremenjenosti. Sešel se je namreč le z vodstvom ZD Celje in predstavniki občine. Kot so sporočili z ministrstva, se je Šabeder sicer želel takoj seznaniti z razmerami na terenu, da bi lahko čim hitreje skupaj našli najboljše rešitve.

Sicer se je minister napotil k predstavnikom Zdravstvenih domov (ZD) Celje, Nazarje in Kranj. Namen sestankov je natančna in neposredna seznanitev z razmerami na terenu, da bi lahko čim prej ukrepali, ne pa pogajanja, so pojasnili na ministrstvu.

Iz zdravniškega sindikata Praktikum so sicer pred tem sporočili, da se je minister ob obisku zdravstvenih domov želel sestati z zaposlenimi zdravniki, ki pa so odgovorili, da želijo na sestanku uveljaviti ustavno pravico, da so na pogovorih navzoči tudi sindikati kot njihovi uradni zastopniki. Ministrstvo je po poskusu uveljavitve te pravice odpovedalo sestanek.

stavka zdravnikov Zdravje Šarec zdravnikom: Nobena panika ni potrebna

Pred delovnim srečanjem v ZD Celje je Šabeder danes dejal, da je osnovni namen obiska seznanitev s problematiko preobremenjenosti družinskih zdravnikov. Pogovoriti se je želel tako z zdravniki klot z vodstvi zdravstvenih domov in tudi s predstavniki svetov zavodov, nato bi pripravili nabor ukrepov z ostalimi deležniki.

Kot je opozoril Šabeder, ministrstvo ni edini deležnik, ključni je Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in tudi ustanovitelji. Današnjih srečanj se sicer udeležujejo samo predstavniki ministrstva, skupino pa bodo skušali čim prej skoordinirati in čim prej pristopiti k reševanju problema.

"Težko ta trenutek komentiram, se bom pa detajlno seznanil. Številke so nekaj, dejanska situacija je lahko nekaj drugega, tako da bom poslušal najprej zaposlene. Moja želja je bila tudi, da se seznanimo tudi z zdravniki in izvemo, kakšne so pravzaprav težave," je v Celju dejal Šabeder.

Strokovni direktor ZD Celje Marko Drešček je v nedavnem sporočilu za javnost podprl zahteve družinskih zdravnikov, saj da je bilo njihovo strokovno delo že decembra lani kot tudi prej ogroženo. Zato so decembra zdravniki primarnega zdravstva ZD Celje tudi poslali apel pristojnim organom glede preobremenitve v ambulantah družinske medicine, primarne pediatrije in medicine dela. Odziva niso dobili, razen od ZZZS, ki je podal stališče, da ga ta problematika ne zadeva.

Brez zdravnika 2500 bolnikov

V ZD Nazarje, kamor je Šabeder odpotoval iz Celja, so medtem trije družinski zdravniki, ki so dali odpoved zaradi preobremenjenosti in dvojega delovišča, že v odpovednem roku. Brez zdravnika bo tako ostalo 2500 bolnikov, v ZD Nazarje pa je zaposlen le še en zdravnik. Kot je povedala direktorice ZD Nazarje Darja Es, rešitve že išče, in sicer v povezavah s sosednjimi zdravstvenimi domovi.

Popoldne se bo novi minister v Kranju sestal še s predstavniki ZD Kranj in Osnovnega zdravstva Gorenjske. Kot je za STA povedala vodja ambulant družinske in splošne medicine v ZD Kranj Tatjana Kitić Jaklič, so zdravniki družinske medicine jasno izrazili svoje zahteve in zato po 1. aprilu ne bodo več na voljo za izjave novinarjem.

Odpoved napovedalo več kot 20 zdravnikov

Pojasnila pa je, da so se v sredo v kranjskem zdravstvenem domu na delovnem sestanku srečali z najvišjimi predstavniki sindikatov Fides in Praktikum, ki so se seznanili z razmerami v zdravstvenem domu, kjer je odpoved delovnega razmerja napovedalo več kot 20 zdravnikov družinske medicine.

"Do tega dne je bil sicer opravljen v zvezi s to problematiko le en sestanek na lokalni ravni, medtem ko s strani predstavnikov ministrstva za zdravje ni bilo podane nobene pobude za sklic sestanka, kjer bi se ministrstvo vsaj seznanilo s problematiko in izkazalo interes, da bi k razrešitvi situacije aktivno pristopilo," je sporočila Kitić Jakličeva.

Dodala je, da zdravniki družinske medicine pri svoji odločitvi vztrajajo in še vedno od odločevalcev zahtevajo ureditev razmer, v katerih bi lahko svoje delo za bolnike opravljali kakovostno in varno. Natančno število odpovedi bo znano v naslednjem tednu, po pregledu vse prispele pošte.

Komentarjev 4
  • jakec42 18:23 30.marec 2019.

    Bomo pa hodili k padarjem in čarovnicam po zdravje kot nekoč,končni rezultat je povsod isti-Matilda!

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 08:32 30.marec 2019.

    Ce se bo tip komaj zacel seznanjat, bo rabu se 5 let za ukrepe. Itak pa bo po 4 mesecih odstopil.

  • ode 19:45 29.marec 2019.

    Najprej naj vrnejo državi vsak po 100.000 eur, kolikor stane šolanje enega padarja, potem pa naj odstopijo in gredo, kamor hočejo.