Zdravje > Aktualno
884 ogledov

Celjski zdravniki zagrozili z odpovedjo

Zdravnik Reuters
Pravijo, da niso delavci za tekočim trakom.

Zaradi novih obremenitev so družinski zdravniki v celjskem zdravstvenem domu zagrozili z odpovedmi. Novi splošni dogovor za letos je položaj zdravnikov družinske medicine, ki so na preobremenjenost opozarjali že prej, še poslabšal, saj morajo po novih pravilih ZZZS vpisati še dodatnih 200 bolnikov, so opozorili v Zdravstvenem domu (ZD) Celje.

Stavka zdravnikov Nezadovoljstvo Slovenija Zdravniki: Dosledno se bomo držali standardov in normativov

Zdravniki primarnega zdravstva ZD Celje so v zvezi s problematiko preobremenitve v ambulantah družinske medicine, primarne pediatrije in medicine dela na pristojne organe že decembra lani poslali poziv k ukrepanju. Odziva na to prvo pismo niso dobili, razen od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je podal stališče, da jih ta problematika ne zadeva, so danes sporočili iz ZD Celje.

Novi splošni dogovor pa strokovno delo zdravnikov samo še dodatno ogroža, so opozorili v ZD Celje in navedli, da bi bilo delo v teh pogojih nestrokovno, bolnikom in zdravnikom nevarno ter v popolnem nasprotju s strokovnimi smernicami obravnave bolnikov.

Zato strokovni vodja ZD Celje Marko Drešček zdravnikom, tudi če bodo prisotni pritiski ZZZS, ne bo nalagal dodatnega opredeljevanja, ampak se bo držal kolektivne pogodbe zdravnikov in zobozdravnikov ter sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti, kjer je meja opredeljevanja za leto 2019 postavljena na 1895 količnikov. Strokovni vodja, ki družinske zdravnike v njihovih zahtevah v celoti podpira, upa, da bo to dovolj, da si zdravniki glede napovedanih odpovedi premislijo, so navedli v ZD Celje.

Zagrozili z odpovedjo delovnega razmerja

Kot danes poroča časnik Večer, se je 16 zdravnikov družinske medicine ZD Celje podpisalo pod dopis, s katerim so zagrozili z odpovedjo delovnega razmerja s 1. majem zaradi novih obremenitev, ki so jih deležni zaradi novega splošnega dogovora. Dopis so poslali na zdravstveno ministrstvo, celjsko mestno občino in območno enoto ZZZS. Celjski zdravniki navajajo, da presegajo 110 odstotkov slovenskega povprečja števila opredeljenih bolnikov. Zato zahtevajo, da se glede vpisovanja in odklanjanja vpisovanja bolnikov upoštevajo standardi, predpisani od ministrstva za zdravje.

Da s 1. aprilom letos ne bo podpisala nove pogodbe z ZZZS, je v sporočilu, ki ga je javnosti posredovalo Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, navedla tudi koncesionarka splošne in družinske medicine v Celju Katja Žerjav.

Zdravniki niso delavci za tekočim trakom

Med razlogi, zakaj si ne želi več delati v tem zdravstvenem sistemu, je zapisala, da zato, ker svojega poklica ne more opravljati po strokovnih standardih in normativih, ker pri svojem delu in odločitvah ne more svobodno odločati o tem, kaj je za določenega bolnika najbolje, ker želi ohraniti svoje zdravje in ker ni plačana za to, kar naredi. Opozarja še, da ji sistem ne omogoča uporabljati pridobljenega znanja in da zdravniki niso delavci za tekočim trakom, bolniki pa ne predmeti, ki jih pakiramo v enake škatle.

V celjski območni enoti ZZZS si sicer bolniki še vedno lahko izberejo zdravnika. Med drugim je v Vojniku delo začel nov zdravnik, tako da se vsaj kratkoročno ne more zgoditi, da bi bolniki ostali brez zdravnika, so še navedli v ZD Celje, kjer so poudarili, da se brez sodelovanja ZZZS, ministrstva za zdravje in ostalih deležnikov situacija ne bo izboljšala.

Tudi v Kranju zagrozili z odpovedjo

Z odpovedjo pogodb so sicer v začetku marca zagrozili že kranjski zdravniki. V Zdravstvenem domu Kranj so zaradi hudega pomanjkanja in preobremenjenosti zdravnikov družinske medicine zdravniki februarja nehali vpisovati nove bolnike, saj so dosegli predpisano kvoto.

Zdravniki Zdravje V Kranju ne morete več dobiti družinskega zdravnika

Od ministrstva za zdravje so pričakovali takojšnje ukrepe za zmanjšanje obremenjenosti in pridobitev novih zdravnikov, namesto tega pa splošni dogovor za to leto opredeljevanje bolnikov veže na posamezne regije, so sporočili takrat. Sicer je do sedaj že več kot 20 od 34 kranjskih zdravnikov družinske medicine zagrozilo, da bodo 1. aprila dali odpoved delovnega razmerja, če ministrstvo ne bo sprejelo njihovih zahtev ali se vsaj pisno zavezalo k njihovi uresničitvi. 

K temu se po poročanju Večera nagibajo še zdravniki Zdravstvenega doma Nazarje.

Komentarjev 2
  • Rudman 09:07 21.marec 2019.

    zdravnik bi moral zdraviti vzrok bolezni in ne simptome. So samo prodajalci tablet. Vsak ozdravljen je stranka manj

  • jakec42 07:49 21.marec 2019.

    In kaj bodo potem počeli-šli na socialo?