Zdravje
697 ogledov

Šarec zdravnikom: Nobena panika ni potrebna

stavka zdravnikov Sašo Despot
Premier Marjan Šarec ocenjuje, da je treba v zdravstvu umiriti žogico.

Premier Marjan Šarec, ki do imenovanja novega ministra za zdravje vodi tudi zdravstveni resor, ocenjuje, da razburjenje v času, ko ni ministra, morda ni korektno. Opozoril je, da smo v vmesnem obdobju in bo novi minister - za to mesto predlaga Aleša Šabedra - imenovan predvidoma v sredo in si bo postavil novo ekipo.

"Zato se mi zdi, da je treba v tem času predvsem umiriti žogico, plačila za nazaj bodo izvršena, za naprej se pripravlja akcijski načrt in te stvari so v teku," je miril Šarec in dodal, da takšno razburjenje v tem vmesnem času ni potrebno.

"Ko bo minister zasedel položaj, bo nova priložnost, da se pogovorijo o ukrepih," je dejal Šarec, ki obljublja dialog, četudi priznava, da v preteklosti ni bilo tako. "Zato pozivam, da nikar s kakšno paniko. Nobena panika ni potrebna, vse se rešuje z dialogom in tudi tukaj se bo," je izpostavil.

Zdravnik Zdravje Celjski zdravniki zagrozili z odpovedjo

Zdravniki | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Cilj: Da bodo ljudje imeli zdravnika

Od novega ministra sicer pričakuje "takšno ukrepanje, da bodo ljudje imeli zdravnika, da ne bodo ostali pred zaprtimi vrati, to bo cilj". Na vprašanje, kako zagotoviti, pa je dejal, da bo to naloga ministra. "Zato bo imenovan, da bo to delal. Zato pa imamo vlado 16 resorjev, drugače bi bil za vse lahko sam," je še dejal Šarec, ki od Šabedra pričakuje predvsem rezultate, reševanje akutnih primerov in krajšanje čakalnih vrst.

Medtem ko je zdravstveni resor po odstopu Sama Fakina brez ministra oziroma ga formalno vodi kar Šarec sam, v zdravstvu vedno bolj vre. Družinski zdravniki zaradi preobremenjenosti grozijo z odpovedmi, v zdravniškem sindikatu Fides pa zahtevajo sklenitev nove kolektivne pogodbe, v katero bi vključili vse zaveze vlade iz obeh podpisanih sporazumov o začasni zamrznitvi stavkovnih aktivnosti. Med drugim gre tudi za variabilno nagrajevanje iz naslova obsega in kakovosti dela za zdravnike, ki presegajo standarde in normative. Zdravstveni zavodi pa opozarjajo na povečanje stroškov dela zaradi povišanja plač v javnem sektorju.

UKCLJ: Aleš Šabeder, Dr. Janez Jazbec in Teodor Žepič Presenetljivo Slovenija Šarec bo ministrstvo za zdravje vodil sam, kaj bo s Šabedrom?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Gigiinjo 09:27 24.marec 2019.

    Zdaj pa že sanja. Ko zdravniki hočejo spremembe in to ne plač vidiš da nekaj konkretno ne štima.