Slovenija
3851 ogledov

Ugibanja, kaj je pravi razlog za ministrov odstop

Samo Fakin Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina pred odborom DZ za zdravstvo
Nekateri prepričani, da bolezen ni edini razlog za Fakinov odstop.

"Potrebujemo ministra, ki bo spoštoval stroko in njene argumente, ki ne bo govoril le o statističnih podatkih oziroma številkah, ki si bo vzel čas za socialne partnerje, ki bo znal poslušati in slišati, takšnega, ki se bo boril za svoj resor in zaposlene, ki pod resor ministrstva za zdravje sodijo ... Velike želje, ki pa izhajajo zgolj iz izkušenj, ki smo jih imeli s Fakinom," so danes, po tem, ko je Samo Fakin odstopil z mesta ministra za zdravje, zapisali v sindikatu delavcev v zdravstveni negi. 

Zdravniki Fakinu grozili z odpovedmi

Fakin je v polletnem mandatu v zdravstvu odprl več front, zato se danes vrstijo ugibanja, ali poleg bolezni za odstopom stoji še kaj drugega.  

Zdravniki družinske medicine v kranjskem zdravstvenem domu so ravno včeraj v pismu Fakinu zagrozili celo  z odpovedjo delovnih razmerij, razjezil jih je dvig dovoljenega števila opredeljenih bolnikov. Fakin se je namreč zavzemal za spremembo kolektivne pogodbe tako, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo.

Razburil tako zdravnike kot vodstva bolnišnic 

Opozorila o pomanjkanju zdravnikov in medicinskih sester ter njihovi obremenjenosti, je Fakin že na začetku mandata zavrnil s podatkom, da se je število zaposlenih v zdravstvu v zadnjem desetletju povečalo za 4000.
Nedavno je razburil tudi vodstva zdravstvenih zavodov, ko je zahteval, da bolnišnice zastavljene sanacijske ukrepe dosežejo v krajšem času kot je bilo sprva zastavljeno v sanacijskih načrtih. 
Fakin, ki je bil izrazito kritičen do upravljanja bolnišnic, bi moral prihodnji teden koaliciji predstaviti zakon o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov. "Če želimo imeti učinkovite inštitucije, je treba določene elemente iz upravljanja gospodarskih družb prenesti na javne zavode. Lastnina ostane 100-odstotno državna, je pa treba profesionalizirati nadzorne odbore," je sredi februarja napovedal Fakin. 

Fides: Samo obljube

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so na vprašanje, kdo bi lahko nasledil Fakina zapisali, da ko spremljajo razmere, v obstoječi koaliciji žal ne vidijo posameznika, ki bi lahko karkoli naredil v dobro zdravstvenega sistema, opozorili pa so tudi, da je  prejšnja vlada s spremembami zakonov o zdravstveni dejavnosti, o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o pacientovih pravicah naredila veliko škodo zdravstvenemu sistemu, reforme pa nobene. "Ta vlada pa kljub opozorilom in pogovorom, ki so potekali na to temo, kljub obljubam ni poskušala niti sanirati škode, ki je nastala s sprejemom sporne zakonodaje. O reformah pa tudi s strani te vlade še nismo slišali ničesar." 

Jelinčič ne izključuje možnosti groženj, Jurša v pritiske ne verjame

Da zdravstveno stanje ni edini razlog za odstop, je prepričan predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki ne izključuje celo možnosti, da bi Fakin dobil kakšne grožnje in se je morda celo zaradi tega umaknil.

Medtem vodja poslanske skupne Desus Franc Jurša ne verjame, da bi k odstopu lahko prispeval morebiten pritisk lobijev v zdravstvu, saj tudi Fakin o njih ni nikoli govoril. Je pa Jurša vendarle dejal, da je imel "občutek, da Fakin ima hrbtenico, da lahko uspešno vodi ta resor, žal pa zdaj že vidimo, da je eden izmed veliko ministrov, ki so odšli iz vlade".

V SAB pričakovali hitrejše ukrepe

"Imeli smo določene pomisleke proti temu ministru, ampak ravno argument, da pozna področje in bo lahko takoj začel delo, se nam je zdel najpomembnejši pri njegovem imenovanju," je dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. V SAB so od Fakina sicer pričakovali hitrejše ukrepe, je kritična Kociprova.

V SMC od novega ministra pričakujejo, da bo že na zaslišanju natančno opisal svoje načrte in jasno opredelil roke, v katerih namerava te načrte izpeljati. Ne sme se namreč zgoditi, da bi v naslednjih mesecih peljali postopke, na koncu pa bi zmanjkalo časa. "Ta film smo enkrat že videli," je spomnil poslanec Jani Möderndorfer. Na vprašanje, ali LMŠ premore kandidata, ki bi lahko na tej točki prevzel Fakinovo delo, pa je odgovoril, da je "kruta resnica, da se kandidati vedno najdejo šele takrat, ko nekdo odstopi".

Tonin: Za vsakega človeka je zdravje na prvem mestu, tudi za ministra za zdravje

Predsednik odbora DZ za zdravstvo in poslanec Levice Franc Trček pričakuje, da se bo delujoča ekipa na ministrstvu za zdravje vzpostavila v nekaj tednih. Izzivov je cela vrtsta, našteva poslanec Levice "od dodatnega, dopolnilnega zavarovanja do za preko 800 milijonov evrov investicij, ki jih potrebujemo v naslednjih šestih ali sedmih letih, najmlajše bolnišnice so stare kot Šarec, najstarejše kot Šarec in jaz skupaj," je naštel Trček.

Po besedah Mateja Tonina, predsednika NSi, mora novi minister "dobro poznati sistem, predvsem pa mora biti pripravljen na boj z vsemi potencialnimi lobiji in nasprotovanji, ker interesov v zdravstvu je malo morje". Tonin je sicer dejal še, da je zdravje ključna vrednota, zato Fakinu želi, da čim prej okreva. "V tej luči tudi razumem njegov odstop. Za vsakega človeka je zdravje na prvem mestu, tudi za ministra za zdravje," je dejal

sergeja.hadmer@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.