Zdravje
3944 ogledov

Fakin: Predsednica zdravniške zbornice skuša preusmeriti pozornost

Samo Fakin Anže Petkovšek
Odhajajoči ministrer Fakina od bolnišnic in zdravstvenh domov zahteva, da preiščejo vse sume nedovoljenih vpogledov v zdravstvene kartoteke. Predsednica zdravniške zbornosti medtem razloge za netično ravnanje vidi v sistemu ne pri zdravnikih.

Minister za zdravje Samo Fakin se je odzval na včerajšnje izjave predsednice zdravniške zbornice Zdenke Čebašek Travnik, ki svojih zdravniških kolegov ni obsodila zaradi nepooblaščenih vpogledov v zdravstvene kartoteke pacientov, med drugim tudi v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Čebaškova je za to okrivila sistem eZdravja, ki je po njenih besedah "tak, da kliče po zlorabi."

klinični center, bolnišnica, zdravniki Nedopustno Zdravje Čebašek-Travnikova: Sistem eZdravje ne deluje, kot bi moral in kliče k zlorabi

V kartoteko Milojke Kolar Celarc, ki je 1. decembra predlani obiskala urgenco, je nepooblaščeno vpogledalo 16 zaposlenih na UKC Ljubljana, med njimi štirje zdravniki. 

Čebašek-Travnikova je včeraj dejala tudi, da je ministru Fakinu predlagala, da bi uvedli enoten sistem, ki bi pokrival vse zdravstvene ustanove in izvajalce zdravstvenih storitev, ta pa naj bi ji dejal, da zato nima podpore v koaliciji. 

"Predsednica zdravniške zbornice skuša preusmeriti pozornost"

Zdenka Čebašek Travnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Minister v odstopu Fakin je danes sporočil, da so te navedbe laž. "Takšne izjave predsednici Zdravniške zbornice Slovenije nikoli nisem rekel. Informacijski sistem v posamezni zdravstveni ustanovi je nastajal neodvisno od politike, že od leta 1991. Vsak javni zdravstveni zavod se je sam odločil, kateri informacijski sistem bo imel. Sistem eZdravje predstavlja osrednjo točko za izmenjavo dokumentacije o pacientu, potrebno za zdravljenje in nima povezave z odločitvami bolnišnic glede internih informacijskih sistemov. Ne razumem, kaj bi politika tukaj imela zraven. Predvidevam, da želi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije s takšno izjavo preusmeriti pozornost iz odgovornosti zdravstvenih delavcev pri nepooblaščenih vpogledih," je dejal minister.

"Gre za namerno brskanje!"

Čebašek-Travnikova je včeraj dejala še, da "zdravniki v svoji preobremenjenosti svoje kartice, v narekovaju, posojajo tudi drugim zdravstvenim delavcem, ne samo medicinskim sestram".
"Od predsednice ZZS bi pričakovali, da zagovarja molčečnost, kot eno najpomembnejših načel zdravniške službe in da za tovrstne kršitve ni opravičila. Primeri, ki se pojavljajo v javnosti, kažejo, da ne gre za preobremenjenost zdravnikov, temveč za namerno »brskanje« posameznih zdravstvenih delavcev v zasebnost pacientov,"
sporoča Fakin, ki je prav tako žrtev nepooblaščenih vpogledov.

Brskali tudi po kartonih Fakinovih družinskih članov?

Po poročanju portala Siol.net so namreč v splošni bolnišnici Trbovlje preverjajo sume nedovoljenih vpogledov v zdravstveno kartoteko člana družine Sama Fakina. 

V UKC Ljubljana so medtem potrdili, da primer nekdanje ministrice za zdravje ni osamljen in da so lani izvedli še tri nadzore zaradi sumov nedovoljenih vpogledov v podatke pacientov, od tega dva na pediatrični kliniki, enega pa na ginekološki kliniki. V splošni bolnišnici Celje ša so ugotovili, da je 27 oseb nepooblaščeno brskalo po zdravstvenih podatkih posameznih vodstvenih delavcev in članov sveta zavoda.

Komentarjev 1
  • sam50 14:21 13.marec 2019.

    Verjetno so jo tako spoštovali,da so ji poskušali vsi "radovedni" čimprej pomagati......