Zdravje > Aktualno
1458 ogledov

Čebašek-Travnikova: Sistem eZdravje ne deluje, kot bi moral in kliče k zlorabi

Zdenka Čebašek Travnik Anže Petkovšek
NIJZ: Navedbe Čebaškove, da sistem kliče po zlorabi, ne držijo in so neresnične. Ministrstvo za zdravje: Izjava je zavajajoča in zlonamerna.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je v odzivu na informacijo o nepooblaščenih vpogledih v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc opozorila, da sistem eZdravje ne deluje, kot bi moral. Na to je opozarjala že zadnja ministra, a ni bilo ustreznega odziva. 

V ministričino kartoteko gledalo veliko ljudi

Po poročanju portala Siol je namreč več deset oseb, zaposlenih v UKC Ljubljana, tudi zdravnikov, decembra 2017 nepooblaščeno vpogledalo v zdravstveno kartoteko tedanje ministrice za zdravje Kolar Celarčeve po njenem prihodu na urgenco, kar je razkril izredni nadzor v UKC.

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje UKC Ljubljana Zdravje Nedopustno: V zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice nepooblaščeno gledalo 20 do 30 oseb

Da sistem eZdravje ne deluje, kot bi moral, je po besedah Čebašek-Travnikove ocenil tudi direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marjan Sušelj, ki je na eni izmed javnih tribun pred časom predlagal, da naredijo evalvacijo sistema in ugotovijo, kaj je narobe.

Težava po njenem mnenju je, da je v sistem vključenih veliko IT podjetij, ki delujejo in poslujejo vsaka po svoje. "Verjetno ste zasledili v enem izmed časopisov, da je pri sistemu eZdravje vključeno ogromno različnih računalniških podjetij, ki delujejo vsako po svoje, zato me ne preseneča, da prihaja do nepravilnosti," je dejala.

Pri ministrih naletela na gluha ušesa

Na pomanjkljivosti eZdravja je, kot je dejala, opozarjala že javno, na sestankih pa tudi zadnja ministra, a njeni predlogi, da bi uvedli enoten sistem, ki bi pokrival vse zdravstvene ustanove in izvajalce zdravstvenih storitev, niso naleteli na posluh. "Odgovorni so zatrjevali, da je vse v redu in da vse deluje. Ko sem ministru Fakinu omenila, da bi to lahko bilo med njegovimi prioritetami, je rekel, da za to nima podpore v koaliciji," je dejala.

Čebašek- Travnikova: "Sistem je tako narejen, da kliče k zlorabi,"

Po besedah predsednice zdravniške zbrnice je sistem tak, da kliče po zlorabi, sreča je le, da zagotavlja tudi sledljivost vpogledov. Takšni nepooblaščeni dostopi po njenem mnenju sicer niso samo neetični, pač pa tudi kaznivi. S tovrstnimi primeri so se po njenih besedah na zdravniški zbornici že srečevali, izrečene so bile že tudi kazni.

Ukrepali bodo, če bodo dobili prijavo

Na vprašanje, ali bodo na zbornici zoper osebe, ki so nepooblaščeno dostopale do podatkov nekdanje ministrice, uvedli kakšen postopek, je Čebašek-Travnikova odgovarila, da ga bodo, a le, če bodo dobili prijavo. Na zbornici namreč seznama oseb, ki so vpogledovale, nimajo in ga tudi ne morejo zahtevati. "Ker nisem stranka v postopku, namreč ne morem iti v UKC in zahtevati seznama. S tem bi presegla pooblastila," je dejala.

Navedbe ne držijo in so neresnične

"Navedbe predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Zdenke Čebašek Travnik o eZdravju ne držijo in niso resnične," so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer so dodali. "Pričakovali bi, da predsednica razume razliko med lokalnimi informacijskimi sistemi v javnih zavodih in centralnimi rešitvami eZdravja in je seznanjena s pristojnostmi in odgovornostmi posameznih deležnikov pri obdelavi zdravstvenih podatkov." Po njihovem Informacijske rešitve eZdravja ne kličejo k zlorabam in nepooblaščenim vpogledom v osebne podatke, saj preko centralnega sistema eNaročanja ni mogoče splošno dostopati do eNapotnic. "Uporabniki do eNaročanja dostopajo posamično, pri čemer so dostopi sledljivi," so pojasnili v odzivu na očitke predsednice zdravniške zbornice. 

Elektronske rešitve, ki jih uporabljajo posamezni izvajalci zdravstvene dejavnosti po njihovem niso nujno del informacijskega sistema eZdravje, saj imajo izvajalci tudi lastne informacijske sisteme. Za informacijske rešitve v zdravstvenih zavodih in varnost njihovega delovanja so odgovorni zdravstveni zavodi, ki so naročniki rešitev, so še zapisali na NIJZ. 

Ministrstvo za zdravje: Izjava je zavajajoča in zlonamerna

"Izjava predsednice ZZS je zavajojoča in zlonamerna," dodajajo na Ministrstvu za zdravje. Po njihovem omenjena primera: izolska bolnišnice in primer vpogleda v zdravstveno dokumentacijo bivše ministrice za zdravje - nista nikakor povezana z eZdravjem.
"Na ministrstvu za zdravje smo prepričani, da je predsednica ZZS iz informacij lahko jasno razbrala, da je šlo za napačno zastavljeno spletno stran bolnišnice in lokalni informacijski sistem, nobeden od njiju ni del eZdravja kot projekta MZ in NIJZ," so zapisali v odzivu.  

Včeraj še primer iz Izole

Po besedah Čebašek -Travnikove je nedopustno, da slovenska politika dovoljuje takšno neurejeno delovanje sistema eZdravje, kot ga imamo.

Včeraj smo namreč izvedeli še za primer izolske bolnišnice, ko so bili zaradi sicer že lani ukinjenega spletnega sistema naročanja, zvidi in napotnice Slovencev, ki so se naročili na pregled v bolnišnici Izola od začetka leta 2016, dostopni kar prek Googla. 

Zdravniška napotnica Zdravje Bolnišnica Izola: Zdravstveni izvidi objavljeni kar na spletu

Na ministrstvu za zdravje v zvezi s primerom možnosti spletnega vpogleda v izvide in napotnice naročenih na pregled v izolski bolnišnici so sicer odgovorili, da je šlo za lokalno ureditev bolnišnice in ne del centralnega registra eZdravje. Ravno slednji je s storitvijo eNapotnica sicer zmanjšal možnosti, da se zgodi podoben primer, so dodali v odzivu, ki so ga na izolski primer zapisali še pred novinarsko konferenco Zdravniške zbornice Slovenije. 

 

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 17:04 12.marec 2019.

    Kva je zdej baba zoprna .......