Zdravje > Aktualno
2025 ogledov

Nedopustno: V zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice nepooblaščeno gledalo 20 do 30 oseb

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje Anže Krže / mediaspeed.net
Več deset oseb, zaposlenih v UKC Ljubljana, je nepooblaščeno vpogledalo v zdravstveno kartoteko tedanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc po njenem prihodu na urgenco.

1. decembra 2017 je danes bivša ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zaradi zdravstvenih težav odpovedela vse za tisti petek napovedane službene obveznosti. S Službe za odnose z javnostmi iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so pozneje sporočili, da je bila ministrica še isti dan pozno popoldan, z napotnico osebnega zdravnika, zaradi resnejšega zdravstvenega stanja sprejeta na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana

Milojka Kolar Celarc Ministrica Slovenija Ministrica za zdravje na urgenco in v domačo oskrbo

"Novica o ministričnih zdravstvenih težavah je lani hitro zaokrožila po medijih. Nekateri so se spraševali, ali so ji na internistični prvi pomoči omogočili preskok čakalne vrste. Čeprav so to na UKC Ljubljana zanikali, so mediji navajali "dobro obveščene" vire, ki so trdili, da so bili skupaj z ministrico v čakalni vrsti tudi pacienti z višjo stopnjo ogroženosti," piše Siol.net.

Zahtevala izredni nadzor

Sumi, da v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice niso gledali le zdravniki in medicinske sestre, ki so sodelovali pri njeni zdravstveni obravnavi, ampak tudi številni drugi, so se torej pojavili že takrat, po informacijah portala pa jih je dokončno potrdil izredni nadzor. V UKC so ga uvedli v začetku lanskega leta prav na zahtevo Milojke Kolar Celarc. Ugotovili so, da je v njeno zdravstveno kartoteko vpogledalo večje število nepooblaščenih oseb.

V času prihoda ministrice na urgenco je UKC še vodil Andraž Kopač. Od konca leta 2017 ga vodi Aleš Šabeder, zdaj kandidat za ministra za zdravje v vladi Marjana Šarca.

Kot navajajo na portalu, so na UKC prejšni teden poslali več vprašanj, vendar odgovorov v treh delovnih dneh niso prejeli. Je pa informacije potrdila Milojka Kolar Celarc. "V mojo zdravstveno datoteko je nepooblaščeno pogledalo od dvajset do trideset oseb. Gre za nekaj nedopustnega, kar se ne bi smelo dogajati," je za Siol.net dejala nekdanja ministrica.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. | Avtor: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek

Kot je pojasnila, je od UKC dobila seznam oseb, ki so vpogledovale v njeno kartoteko. "Nekatere od teh oseb, šlo je za zdravnike, so mi pozneje pisno pojasnile, da so vpogledovale zaradi medijev, da jih je zanimalo, ali bi sami v tem primeru odredili enako zdravljenje," je dejala Kolar-Celarčeva. Nepooblaščene osebe so v kartoteko dostopale prek kartic zdravnikov, pri čemer so z njimi razpolagale tudi posamezne medicinske sestre.

Nekdanja ministrica je potrdila, da je prijavo v zadevi že v začetku lanskega leta poslala tudi uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, kjer so pojasnili, da kot inšpekcijski organ virov prijav ne smejo razkrivati. A Kolar-Celarčeva je včeraj poudarila, da od urada ni dobila nikakršne povratne informacije o morebitnih ugotovitvah nadzora ali sankcijah.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je v odzivu na informacijo o nepooblaščenih vpogledih v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc opozorila, da sistem eZdravje ne deluje, kot bi moral. Na to je opozarjala že zadnja ministra, a ni bilo ustreznega odziva.

O ugotovitvah izrednega nadzora je UKC moral poleg pacienta, torej Milojke Kolar Celarc, obvestiti še pristojnega zastopnika pacientovih pravic in informacijskega pooblaščenca. Ali je ta UKC zaradi nezadostnega varovanja osebnih podatkov izrekli globo, ni znano. Na UKC pa naj bi zaposlenim, ki so vpogledovali v kartoteko nekdanje ministrice, izrekli opomin.

Po slovenski zakonodaji sodijo podatki o zdravstvenem stanju posameznika med tako imenovane občutljive osebne podatke. Med te sodijo še podatki o rasnem ali etničnem poreklu, političnem mnenju, verskem ali filozofskem prepričanju, članstvu v sindikatu, spolnem življenju in usmerjenosti, ter od lani še o genetski in biometrični podatki. Za vse te veljajo še strožja pravila za njihovo varovanje, so še zapisali na portalu. 

 

 

Komentarjev 5
  • maresem 14:44 12.marec 2019.

    Nič čudnega, da so hoteli videti če je res tako nesposobna kura ali se samo dela. Očitno je bila res.

  • Aro 13:19 12.marec 2019.

    Vsem , ki so nepooblaščeno vpogledali v evidenco pacientke, bi morali dati predlog za odpoved delovnega razmerja. Osebni podatki so nekaj najbolj svetega in če se tega ne zavedajo v največji zdravstveni ustanovi, jih je tega treba naučiti z represijo. Firbec pač stane!

  • Avatar Leon
    Leon 12:39 12.marec 2019.

    Končno je prišlo na dan kakšno zdravstveno reformo je izpeljala Kolarjeva ? Morala bi vrniti denar ,ki ga je zapravila za reformo, se opravičiti svojcem umrlih zaradi dolgih čakalnih vrst in sprejeti osebno odgovornost .

Sorodne novice