Zdravje > Aktualno
2551 ogledov

Bolnišnica Izola: Zdravstveni izvidi objavljeni kar na spletu

Zdravniška napotnica Boštjan Tacol
Izvidi in napotnice Slovencev, ki so se naročili na pregled v bolnišnici Izola od začetka leta 2016, so bili dostopni kar prek Googla, poroča spletni portal Slo-Tech.

Po do zdaj znanih podatkih naj bi IT-sistem avtomatično objavljal izvide in napotnice na spletu. Informacijski pooblaščenec je v petek bolnišnici odredil umik dokumentov s spleta.

Ker Google, kot tudi drugi spletni iskalniki, avtomatično indeksira vso vsebino, ki ni zaščitena na platformah, kot je WordPress, je lahko kdorkoli na svetu preverjal zdravstveno stanje Primorcev, navajajo na omenjenem portalu. Njihove navedbe pa potrjujejo tudi priložene slike napotnic.

Po navedbah portala je bil informacijski pooblaščenec o "nepravilnostih" obveščen pretekli petek in je takoj odredil bolnišnici umik dokumentov s spleta, kar je bolnišnica uspela narediti v soboto.

Vendar je bila, kot opozarjajo, škoda posameznikom že narejena. Kot jim je sporočil neznani vir, ki jim je tudi posredoval primere dokumentov, so bili med izvidi tudi primeri Slovencev z diagnostriciranimi družbeno stigmatiziranimi boleznimi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 15:52 11.marec 2019.

    To je hujsa krsitev zasebnosti. Za to bi morali odskodninsko odgovarjati. Preden das nekaj ven na splet prej testiras in preveris. To je hud feler urejevalca spletne strani. Digitalizacija znotraj zdravstva nekje ima in bi morala imeti posebne varnostne protokole.