Zdravje > Aktualno
815 ogledov

Primarnemu zdravstvu grozi razpad, težave se obetajo tudi bolnikom na Ajdovskem

Zdenka Čebašek Travnik Anže Petkovšek
Z upoštevanjem standardov in normativov bi brez družinskega zdravnika lahko ostalo 325 tisoč ljudi.

Po napovedanih odpovedih kranjskih in celjskih zdravnikov zaradi preobremenitev se težave obetajo tudi bolnikom na Ajdovskem. Zdravniki iz Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina so namreč umaknili soglasje za nadurno delo, je za STA povedal predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič.

V ZD Ajdovščina se je po Muževičevih navedbah v zadnjem času upokojilo več zdravnikov, dodatne upokojitve pa so še napovedane. Zdravniki ne zmorejo več toliko delati, je poudaril.

To je bila kaplja čez rob

To že več mesecev poudarjajo zdravniki v primarnem zdravstvu, ki pa s svojimi opozorili pri pristojnih še niso dosegli učinkovitih in konkretnih ukrepov. Kaplja čez rob je očitno splošni dogovor za letošnje leto, ki je dvignil dovoljeno število opredeljenih bolnikov in s tem po oceni zdravnikov njihov položaj še poslabšal.

Čebašek-Travnikova: "Zato sepripravljamo na akcijo"

Da je stanje zaskrbljujoče, sporočajo tudi z Zdravniške zbornice Slovenije, kjer za ponedeljek pripravljajo javno tribuno. Kot so zapisali, bodo z novimi podatki javnost in  predvsem pa politiko skušali prepričati, da je skrajni čas za skupno reševanje nakopičenih težav v primarnem zdravstvu. Po besedah predsednice zbornice Zdenke Čebašek Travnik je  samo vprašanje časa, kdaj bodo zdravniki prešli k dejanjem, kot so odpovedi družinskih zdravnikov, stavka ali še večje število tistih, ki odhajajo v tujino. "Čeprav mediji ne kažejo naklonjenosti do takšnih akcij, pa je treba jasno povedati – zdravniki takšnega odnosa do našega poklica in dela ne moremo več prenašati. Zato se pripravljamo na akcijo. Kajti ne moremo več živeti pod pritiskom moralističnih in populističnih obtožb, da delamo premalo in da se borimo le za svoje privilegije," je zapisala predsednica zdravniške zbornice še pred današnjo sejo parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki pa so jo prestavili.

Nikogar z ministrstva za zdravje?

Nujna seja odbora DZ za zdravstvo o pereči problematiki pomanjkanja družinskih zdravnikov, ki so jo zahtevali poslanci NSi in bi morala biti danes, je prestavljena na 12. april. Predsednik odbora Franc Trček (Levica) je v izjavi za STA kot razlog za prestavitev navedel negotovost v zvezi z udeležbo predstavnikov ministrstva za zdravje na seji.

Trček je ob tem spomnil na četrtkovo sejo odbora za zdravstvo o stanju v zdravstveni in babiški negi, na katero ni bilo nikogar z ministrstva za zdravje, kar je poslanec označil za derogacijo DZ in napovedal, da bo o tem obvestil premiera Marjana Šarca, ki začasno vodi zdravstveni resor.

Tema številka ena

"Težave v zdravstvu so zagotovo politična tema številka ena v državi," je poudaril Trček. Po njegovih besedah bi zato premier Šarec moral najti način, da bi se udeležil seje parlamentarnega odbora, "ali pa bi udeležbo na seji zaukazal zdaj že uradnemu kandidatu za novega ministra za zdravje Alešu Šabedru in potencialnemu kandidatu za državnega sekretarja".

Poslanci NSi so sicer nujno sejo odbora za zdravstvo zahtevali zaradi po njihovi oceni kritičnih razmer na področju družinske medicine. Pričakujejo, da bo ministrstvo za zdravje na seji predstavilo ukrepe in rešitve za izboljšanje zdajšnjega stanja v primarnem zdravstvu.

Z upoštevanjem standardov in normativov, bi brez zdravnika ostalo 325 tisoč ljudi

V zdravniških organizacijah zahtevajo ureditev razmer, v katerih bi lahko svoje delo opravljali strokovno. To bi lahko dosegli z upoštevanjem standardov in normativov, zgornja meja katerih je 1895 glavarinskih količnikov na zdravnika.

A to bi po oceni Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pomenilo, da bi brez primarne zdravstvene oskrbe ostalo 325.000 oseb. "Vsak deležnik v sistemu ima določene odgovornosti, da lahko ta problem skupaj rešimo. Ni pa možno tega problema rešiti na način, kot ga predlagajo nekateri zdravniki, da bi začeli odklanjati bolnike že pri 1895 glavarinskih količnikov, ker bi bila s tem kršena celo ustava, po kateri imajo državljani dostop do zdravstvenega varstva," se opomnili na ZZZS.

Primarnemu zdravstvu grozi razpad?

Rešitev za zapleteno situacijo v sistemu primarnega zdravstva, ki mu po poročanju medijev v zadnjih dneh grozi razpad, na ZZZS med drugim vidijo v ustreznem načrtovanju izobraževanja bodočih zdravnikov glede na potrebe prebivalcev in v administrativnih razbremenitvah. Prav tako iščejo rešitev v spremembi sistema financiranja družinske medicine, ki bi spodbujal zaposlovanje dodatnih zdravnikov.

"Tudi vodstva zdravstvenih domov imajo več orodij, zlasti s prerazporejanjem lahko zagotovijo bolj enakomerno obremenitev zdravnikov z bolniki," so pojasnili. Eden od ukrepov je tudi, da lahko specializant družinske medicine v četrtem letniku že začne opredeljevati svoje bolnike in s tem razbremeni ostale zdravnike. Trenutno je v Sloveniji 950 specialistov družinske medicine in 315 specializantov. Po februarskih podatkih ZZZS 42 odstotkov oziroma 595 družinskih in otroških zdravnikov ni presegalo obremenitev slovenskega povprečja.

Konkretnih rešitev še ni

Na ministrstvu za zdravje, vodenje katerega je po odstopu Fakina začasno prevzel premier Marjan Šarec, zagotavljajo, da intenzivno pripravljajo ukrepe, ki bodo na sistemski način uredili področje primarnega zdravstva. Konkretnih vsebinskih rešitev še niso predstavili, napovedali so le zmanjšanje administrativnih obremenitev, prenovljen model financiranja primarne ravni zdravstvene dejavnosti, ki bo stimulativno naravnan, in razpis od 80 do 90 specializacij za družinsko medicino v letošnjem letu.

Ob tem velja spomniti, da je večina mest na zadnjem razpisu za specializacijo družinske medicine ostala praznih, poleg tega pa kljub zagotovljenim sredstvom za dodatne ambulante lani izvajalcem ni uspelo zagotoviti dodatnih zaposlitev zdravnikov. Kot opozarjajo v zdravniških organizacijah, mladi po seznanitvi z načinom dela v družinskih ambulantah ne želijo delati kot družinski zdravniki.

Mladih ni, stari pa odhajajo

Kako torej presekati začarani krog stanja v primarnem zdravstvu, v katerega mladi zdravniki ne želijo vstopiti, starejši pa so zaradi tega vse bolj obremenjeni? Po Muževičevem mnenju je ena od rešitev tudi vključevanje tujih zdravnikov, ki bi razbremenili domače in tako omogočili pogoje za strokovno delo, h kateremu stremijo zdravniki. Ob tem je opozoril, da med njihovim sindikatom in odločevalci ni nobenega dialoga.

"Rešitev je možno iskati le v dialogu. Ni jih pa možno reševati ne na račun bolnikov ne na račun zdravnikov. Radikalne poteze, odločitve in grožnje ne morejo prispevati k reševanju težav," pa so poudarili na ZZZS.

Komentarjev 7
  • jakec42 08:48 24.marec 2019.

    Ko pa šihtu delajo še v privat ambulantah(specialisti) pa niso utrujeni!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 00:02 24.marec 2019.

    Medicina je tako napredovala, da skor ni več zdravega človeka. Bolniki se množijo, zdravniki ne dohajajo. Fakultete itd. ne morejo sproti na trg nafilat tolko zdravikov, kolkor hitro narašča št. bolnikov. Zdravstvena blagajna pa se ruši. Jst bi plačala dohtarje ...prikaži več po tem, kolko majo zdravih, ne kolko bolnih.

  • leonardo 13:24 22.marec 2019.

    Organizirano izsiljevanje!

Sorodne novice