Slovenija
619 ogledov

Šarec: "V zdravstvu ni vse tako slabo, zanič in črno"

Marjan Šarec Epa
Premier miri, da ljudje ne bodo ostali brez zdravnika.

Premier Marjan Šarec ocenjuje, da v zdravstvu "ni vse tako slabo, zanič in črno, kot nam rišejo". Nerealno je sicer po njegovih besedah pričakovati rešitve za nakopičene težave v tednu dni, kot zahtevajo zdravniki, verjame pa, da jih bodo našli in da bo politika znala stopiti skupaj.

Šarec je po dogodku Moj Zdravnik v izjavi za medije ocenil, da "slovensko zdravstvo zagotovo ni najslabše na svetu", a priznal, da je v zdravstvenem sistemu res treba mnogo stvari izboljšati. Vendar tega po njegovih besedah "ne bomo dosegli z grožnjami ali čim drugim, ampak z dialogom in financami", ki bodo pravilno usmerjene. Poudaril je, da ne pomaga samo dajati denarja, če ne veš, kam ter kako ga boš usmeril. Dodal je tudi, da so slab signal koruptivne prakse in morebitna sodna praksa, kjer bi se vse oproščalo.

Kdo bo potegnil krajšo

Predvsem pa je "treba vedeti, da je zdravniški poklic poslanstvo, da je to odgovorno delo in da ga je treba tako tudi jemati", je navedel. Tako je ob zadnjih zaostrovanjih zdravniškega sindikata Fides, ki napoveduje od junija delo strogo po standardih in normativih iz modre knjige, ter grožnjah družinskih zdravnikov z odpovedmi poudaril, da se mora "vsak zavedati, komu bo največ težav povzročil s svojimi dejanji", zagotovo to po njegovih besedah ne bo politika, pač pa bodo to bolniki.

Na vprašanje, ali ima vlada dovolj denarja za zahteve zdravnikov, je odvrnil, da je treba najprej najti ustrezne rešitve, nato bi se oziral na to, koliko bo kaj stalo. Obregnil se je tudi ob ravnanja občin, ki so v delu pristojne za zagotavljanje primarnega zdravstva, a ravnajo različno. "Nekatere so jemale denar iz zdravstvenih domov, nekatere ga niso," je ponazoril in spomnil na svoje županske izkušnje.

stavka zdravnikov Zdravje Šarec zdravnikom: Nobena panika ni potrebna

"Tudi politiki niso čudodelniki"

Na trditev, da predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin pričakuje rešitve v enem tednu, pa je odvrnil, da "kdor pričakuje rešitve v enem tednu za tisto, kar se je kopičilo leta in leta, ni čisto realen". Dodal je, da teh rešitev zagotovo ne more biti čez noč, lahko se najdejo samo z dialogom, "kjer se zaostruje, pa vsi izgubljamo".

Tako kot zdravniki niso čudodelniki, tudi politiki niso, je dejal, a dodal, da verjame, da bo politika znala stopiti skupaj, nenazadnje bo morala. "Tista politika, ki ne bo želela potrjevati dobrih rešitev, bo pa s tem največ povedala sama o sebi," je izpostavil.

Zatrdil je, da "minister za zdravje Aleš Šabeder trdo dela, odkar je na tem mestu", kar da se lahko vidi in se bodo zagotovo našle tudi rešitve. Obenem je vnovič izrazil zaupanje v Šabedra, ki je bil sicer njegova prva izbira za ministrsko mesto v njegovi vladi.

Šarec je tudi zatrdil, da ljudje ne bodo ostali brez zdravnika ter zdravnikom in pacientom sporočil, da bodo za to naredili vse, kar je v njihovi moči.

Zdenka Čebašek Travnik Družinski zdravniki Zdravje Primarnemu zdravstvu grozi razpad, težave se obetajo tudi bolnikom na Ajdovskem

dezurni@zurnal24.com

Komentarjev 1
  • leonardo 07:22 05.april 2019.

    G. Šarec, če vas je kajv hlačah potem najprej naredite red pri trojnih stolčkih, ki jih zasedajo zdravniki. Ne morejo delati v Zdravstvenem domu 4 - 5 ur potem pa še na domačem naslovu ali pa kar naprej v zdravstvenem ...prikaži večem domu za svoj žep. To pač ne gre. Javno zdravstvo naj bo javno zdravstvo, zasebno pa zasebno na svojih instrumentih. Pa bo hitro red v hiši. Ko sem bil na ultrazvoku, pred menoj ni bilo nikogar /eno uro, ker sem se zmotil /za menoj pa tudi nikogar. Ne me farbat, da so vsi prezapos

Sorodne novice