Zdravje > Aktualno
694 ogledov

"Želimo, da to priznate in tudi jasno spregovorite"

Medicinske sestre v URI – Soča URI – Soča Medicinske sestre v URI – Soča
Tako slabo, kot še nikoli doslej.

Iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) so sporočili, da so novemu ministru zdravje Aleša Šabedra ob nastopu mandata že poslali čestitko in ga hkrati opozorili tudi na težave s katerimi se soočajo tudi v teh poklicih.

Aleš Šabeder Slovenija Šabeder dobil zeleno luč

"S tem ste po našem mnenju sprejeli zelo nehvaležno nalogo, za katero pa upamo, da jo boste v zadovoljstvo vseh uspešno opravili."

V pismu so zapisali, da se tako kot nikoli doslej, srečujejo s pomanjkanjem kadra in to na najtežjih delovnih mestih, kot so intenzivna terapija, dializa, urgentna dejavnost, socialno varstvo. "Medicinske sestre zapuščajo delovišča zaradi prenizkega plačila, težkih delovnih pogojev, številnih nadur in ne nazadnje ohromljenega družinskega in socialnega življenja. Tako razpisi za delovna mesta medicinskih sester (bolničarjev, TZN in DMS) ostajajo nezapolnjeni, delovišča pa nepokrita," so zapisali in dodali, da zato trpi kakovost zdravstvene in babiške nege, po njihovem se slabšajo tudi medosebni odnosi.

"Številne srednje medicinske sestre že od leta 2004 delajo v kompetencah diplomiranih medicinskih sester, a zato ne prejemajo nobenega plačila."

"Sprašujemo vas, ali so v ambulantah družinske medicine preobremenjeni samo zdravniki, medicinske sestre pa ne? Upam, da se strinjate z nami, da so oboji preobremenjeni, saj gre vendar za izrazito timsko delo, zato želimo, da to priznate in o tem tudi javno spregovorite. Navedli smo vam samo eno, trenutno najbolj medijsko odmevno težavo, seveda pa je podobno na številnih deloviščih v zdravstveni negi," so še zapisali v SDZNS in ministra zahtevali srečanje ter čim prejšen podpis in uveljavitev prenovljenih poklicnih aktivnosti in kompetenc v zdravstveni negi.

Aleš Šabeder Zaslišanje Slovenija Opozicija nezadovoljna: Šabeder ni predstavil nobenih rešitev

Gre za dogovor iz stavkovnega sporazuma iz decembra lanskega leta, za katerega pa so po njihovem že prekoračili rok. "Tako rekoč bi lahko bili že v plačani stavki," so opozorili novega ministra za zdravje, ki v prvih dneh mandata tudi veliko dela z zahtevami družinskih zdravnikov.

Sestala se bo delovna skupina

Minister za zdravje Aleš Šabeder je po petkovih pogovorih z vodstvi zdravstvenih domov zaradi preobremenjenosti zdravnikov dejal, da so potrebne nekatere sistemske rešitve, eden ključnih korakov pa je sprejetje aneksa k splošnemu dogovoru. Dogovorili so se tudi, da se bo že v tem tednu sestala delovna skupina za reševanje problematike.

Zaradi problematike preobremenjenih družinskih zdravnikov, ki v več koncih države grozijo z odpovedmi ali so prenehali sprejemati nove bolnike, se je sicer novi minister za zdravje v petek odpravil v zdravstvene domove v Celju, Nazarjah in Kranju.

Zdravnik Zdravje Zagrozili tudi mariborski zdravniki

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.