Slovenija
369 ogledov

Šabeder dobil zeleno luč

Aleš Šabeder DZ
Kandidat za zdravstvenega ministra Aleš Šabeder je dobil zeleno luč matičnega odbora državnega zbora.

Parlamentarni odbor za zdravstvo je predstavitev kandidata za ministra za zdravje Aleša Šabedra z 12 glasovi za in dvema proti ocenil kot ustrezno. O njegovem imenovanju na čelo zdravstvenega resorja bodo v sredo odločali poslanci na seji DZ. Šabeder je v predstavitvi med drugim napovedal takojšne reševanje problematike družinskih zdravnikov.

Šabeder, ki je dobro leto vodil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, je v predstavitvi pred poslanci poudaril, da je državljanom treba zagotoviti dostopno in kakovostno javno zdravstvo. Napovedal je sistemski pristop pri krajšanju čakalnih dob, zmanjševanje administrativnih obremenitev ter posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Prvi korak: reševanje težav v Nazarjah in Kranju

Napovedal je, da bo v primeru izvolitve njegov prvi korak reševanje problematike družinskih zdravnikov na tistih lokacijah, kjer so trenutno težave, torej v Nazarjah in Kranju. Nato pa se namerava seznaniti z odprtimi prioritetam in ekipo.

Pripravljen je sodelovati z vsemi strankami in prisluhniti njihovim predlogom. Vseh bodočih sodelavcev na ministrstvu še ne pozna, trenutno pa se pogovarja s kandidati za državne sekretarje. "Ne bodo politično imenovani, iskali bomo strokovne kandidate," je poudaril.

stavka zdravnikov Zdravje Šarec zdravnikom: Nobena panika ni potrebna

Dopolnilno zavarovanje da ali ne?

Ob morebitni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo treba po njegovem mnenju zagotoviti stabilni in dolgoročni vir financiranja. Med možnimi predlogi je Šabeder navedel dvig prispevne stopnje po načelu solidarnosti, davek na zdravstvo ter davek na alkohol, tobak in sladke pijače.

Ravno o dopolnilnem zavarovanju se je vrtel večji del razprave in vprašanj poslancev na večurnem zaslišanju. Na dodatna vprašanja, kako zagotoviti sredstva ob morebitni ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, je priznal, da "ta trenutek ne ve, kaj je najboljša rešitev". Zagotovil pa je, da ni povezan s kakšno od zavarovalnic in torej ni v koliziji interesov, pač pa se "vedno lahko odloči po najboljši in svobodni volji".

Veliko vprašanj se je dotikalo problematike družinskih zdravnikov. Po Šabedrovih besedah je prvi nujni korak, da "sedemo skupaj in najdemo rešitev". Ponovil je, da je treba povečati število specializacij in dvigniti zanimanje študentov medicine za poklic družinskega zdravnika.

Ministrstvo za zdravje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Odgovarjal tudi o Zemljariču

Šabeder je v zadnjem delu več kot sedemurnega zaslišanja, ki so ga zaradi seje DZ morali prekiniti dvakrat, spregovoril tudi o prijavi vodstva UKC Ljubljana, ki je policiji in Komisiji za preprečevanje korupcije prijavilo poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca opreme, ki so ga iskali z javnim razpisom.

Dogodek se je zgodil konec januarja in so ga nemudoma prijavili pristojnim organom, je Šabeder odgovoril na očitek, da so ga prijavili šele sedaj, čeprav je prvi direktor ljubljanskega kliničnega centra Janez Zemljarič, ki naj bi klical v UKC, sam trdil, da je z UKC v rednih stikih. Šabeder je še zatrdil, da Zemljariča ne pozna in ni bil z njim nikoli v stiku.

Kar pa se tiče boja proti korupciji pri nabavi opreme, Šabeder rešitev vidi v vzpostavitvi nacionalnih standardov in normativov, ki bodo veljali za vse zdravstvene zavode, po njegovem mnenju pa bo treba tudi spremeniti zakonodajo na področju javnega naročanja. Zatrdil je tudi, da so v UKC vse sume korupcije prijavili ustreznim organom.

Aleš Šabeder Zaslišanje Slovenija Opozicija nezadovoljna: Šabeder ni predstavil nobenih rešitev

Kaj pa NIOSB?

Šabeder se ni mogel izogniti vprašanjem o programu otroške srčne kirurgije in Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni (NIOSB). Na vprašanje, ali bo uvedel sistemski nadzor nad delovanjem NIOSB, je dejal, da se bo do tega opredelil v kratkem. "Je pa smiselno, da se na ugotovitvah, ki bi jih nadzor pokazal, vsi za vse večne čase naučimo, kaj je prav in kaj je narobe," je poudaril.

Izčrpno zaslišanje je pospremil z besedami, da je v zdravstvu veliko odprtih tem in težav, ki so jih tudi odprli. A kot priznava, je na zaslišanju doživel prav to, kar je pričakoval. "Vem, da sedim na vročem stolčku in je veliko izzivov, ki pa jih lahko s konsenzom in dogovorom rešimo," je dejal.

Poslanci bodo o imenovanjih Šabedra za ministra za zdravje in Simona Zajca za okoljskega ministra odločali na sredini seji DZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 18:14 26.marec 2019.

    S tem, ko je prijavil Zemljarića, se je zameril rdeči mafiji, zato ne bo dolgo direktor. Razen, če bo v strahu za svoj položaj, kot vsi direktorji po Zemljariću do sedaj, dal noge narazen in ubogal ukaze omenjene mafije.

Sorodne novice